Еврото ще бъде заплашено, ако зоната на ЕС без паспортен контрол, известна като Шенген, се разпадне, защото все повече нейни членки възстановяват граничните проверки, за да ограничат миграцията, каза днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Ерозията на Шенген би имала политически последици за други европейски проекти като например общата валута, предупреди той. 

"Ако духът на Шенген напусне земите ни и сърцата ни, ще загубим повече от Шенген. Единната валута няма смисъл, ако Шенген се разпадне. Той е един от основните камъни в строежа на Европа", каза той.

"Шенгенската система е отчасти в кома", добави Юнкер. "Тези, които вярват в Европа, в нейните ценности и в нейните принципи и свободи трябва да опитат - и те ще опитат - да съживят шенгенския дух".

Шенгенската зона включва 22 от 28 държави в ЕС и четири извън него - Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн и Исландия. България, Румъния, Великобритания, Ирландия, Хърватия и Кипър са извън нея. 

Шенгенската зона и Еврозоната не са свързани формално юридически. Разпадането на едната обаче би било връщане назад в процеса на интеграция, което може да засегне и другата, даде да се разбере Юнкер.