Депутатите окончателно отхвърлиха спорните данъчни промени, внесени от правителството, които станаха известни като данък "градина" и данък "уикенд".

Това стана с приемането на второ четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Данък "градина" бе предложен от финансовото министерство, което настояваше собствениците на малки ниви и селски градини в рамките на населените места да плащат данък от началото на 2016 година.

Поправката обаче не мина дори и в бюджетна комисия, а днес и народните представители окончателно го отхвърлиха. Така за следващата година остава в сила настоящата разпоредба, според която данък върху имотите не плащат собствениците на земеделски земи и гори, с изключение на застроените терени, за които се дължи налог за застроената площ и терена под нея.

Парламентът отхвърли и идеята за частичното облагане на автомобили и недвижими имоти с ДДС, ако се ползват и за лични нужди на собственика на фирма. Текстът стана популярен като данък "уикенд".

В Народното събрание на практика нямаше дебат по тези теми и депутатите от всички партии единодушно ги отхвърлиха. Не мина и предложението на Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок да има данъчно облекчение за физически лица, които правят дарение на семейства с деца, нуждаещи се от лечение.