Унгарската полиция е задържала миналата седмица четирима души, отправили се към столицата Будапеща с експлозиви в колата си и е разкрила лаборатория за бомби, която подготвяла масови убийства, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение на шефа на отдел за борба с тероризма във вторник. Той не изключил връзка с ислямски бойци.

До последна степен са засилени мерките за охрана на висши представители на държавата , се казва в изявление на антитерористичния център, цитирано от агенцията.

Директорът на центъра Янош Хайду е казал, че заподозрените са били задържани миналата седмица, докато полицията провеждала разследвания свързани със сигурността на тези представители, които той отказал да назове.

След арестите полицията обискирала къща, където открила лаборатория с експлозиви и устройства годни да убиват голям брой хора, е казал Хайду пред телевизионния канал M1.

Полицията е арестувала още двама души, които имали автомати, муниции и заглушители в колата си и че още не се знае дали двете групи са свързани.

Запитан дали заподозрените са свързани с джихадисти, той казал: "Нека да отговоря на това в близките няколко дни".

Хайду е отказал да разкрие самоличността, националността и предполагаемите мотиви на задържаните, но посочил, че делото има международно измерение.