Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз и Турция ще се срещнат в Брюксел в неделя в опит да завършат споразумение по принцип за борба с миграционната и бежанската криза, съобщи в туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Свиквам среща на върха EС-Турция в неделя 29 ноември от 16 часа. Цел: Да се ре-енергизират нашите отношения и да се спре миграционният поток", написа Туск.  "Решението ми идва след положителна препоръка от Комисията и телефонен разговор тази вечер с министър-председателя Ахмет Давутоглу".

В досегашните преговори с ЕС Анкара иска основно три неща - 3 милиарда евро свежи пари, за да създаде заетост и условия за живот на над 2 милиона бежанци от Сирия и Ирак, които подслонява; отваряне на нови глави в буксуващите ѝ преговори за членство в ЕС и ускояване на либерализацията на визовия режим за турски граждани в Европа. 

ЕС иска Турция да спре потока мигранти, които влизат в него главно от нейна територия. Тази година те са 1 милион, догодина се очаква увеличение, чийто преценки варират между 1,5 милиона и 3 милиона.