Компанията "Еврохолд България" ще се опита да набере до 100 млн. евро чрез облигационна емисия, става ясно от поканата за общо събрание на акционерите ѝ, която ще се проведе на 28 декември.

Основната причина за набирането на средства е необходимост от увеличаване на капитала на застрахователя "Евроинс Румъния", който е собственост на "Евроинс иншурънс груп" - дружество, дъщерно на "Еврохолд България".

През м.г. румънският финансов регулатор (ASF) проведе стрес тестове на големите застрахователи в страната, като в резултат от тях възникна необходимост от увеличаване на капитала на "Евроинс Румъния" с 45 млн. евро.

Плановете на "Еврохолд България" са да направи частно пласиране на облигационната емисия, минималната стойност на която е 10 млн. евро. Очакваните лихви по нея са в много широк диапазон - мжду 4% и 12% годишно.

Емисията ще бъде обезпечена със залог на до 50% плюс една акция от капитала на "Евроинс иншурънс груп".

Пазарната капитализация на "Еврохолд България" възлиза на 90 млн. лв., като за последната година акциите ѝ са поевтинели с 26%.

Освен застрахователите в групата на "Евроинс", собственост на "Еврохолд България" са лизинговите компании под шапката "Евролийз", инвестиционната компания "Евро-финанс" и холдингът "Авто Юнион", където влизат търговци на 13 авто бранда - от Vespa до Maserati.