БСК категорично не приема предложението за увеличаване на размера на основния платен годишен отпуск от 20 на 25 дни, обявиха от браншовата организация. Предложението за това дойде от независимия депутат Георги Кадиев, който обясни, че българите масово страдат от стрес на работното място. В мотивите си той посочи, че 25 дни платен годишен отпуск имат държави като Дания, Финландия, Австрия, Швеция, ОАЕ и други.

Според БСК обаче идеята на Кадиев ще натовари допълнително предприятията от частния сектор и публичните разходи в бюджетната сфера.

"Действащият минимален брой почивни дни в страната понастоящем е 32 дни (основен платен годишен отпуск и официални празнични почивни дни). Анализът на конкурентни икономики, на съседни страни или на страни с аналогичен икономически и социален профил показва, че по действащ минимален брой почивни дни страната ни изпреварва редица страни с напреднало икономическо и социално развитие и с високо равнище на конкурентоспособност", твърдят от камарата.

Според изследването на БСК по брой на почивните дни за служителите България е напълно сравнима със страни като Полша, Чехия, Хърватия, Италия, Германия, Русия, Сърбия. В същото време хората у нас почивали повече от хората в страни с висококонкурентна икономика като Великобритания (28 дни), Холандия, Турция и Норвегия (27 дни), Израел и Канада (19-20 дни).

От работодателската организация посочват и че мотивите към законопроекта изцяло пренебрегват предвидените в Кодекса на труда възможности за ползване на допълнителен платен годишен отпуск за работа при специфични условия и рискове за живота и здравето, както и преференциалните условия за много хора за ранно пенсиониране. От БСК припомнят и че в редица отрасли действат колективни трудови договори  (енергетика, добивна индустрия, металургия, жп транспорт и др.), с които са фиксирани и бонус дни.

Най-сериозно обаче звучи един друг довод в позицията на БСК.

"Ако бъде прието предложението, общият брой календарни работни дни и календарен фонд съвкупно работно време ще бъде намален от около 220 на 215 работни дни. При други равни условия това ще доведе до драстично намаление от приблизително 2,3% на очаквания БВП за 2016г. (над 2 млрд. лв.) и на бюджетните приходи с около 700 млн. лв. Приблизително в същия размер от 2,3% ще бъде влошена производителността на труда", посочват от бизнес организацията.

Становището на БСК е изпратено до парламентарните комисии по труда, социалната политика и демографската политика, бюджетната комисия, комисията по икономическа политика и туризъм в НС, както и до председателите на парламентарно представените партии.