"Смятах, че е нелепо да стана актриса. Мислех, че съм твърде грозна за това", сподели Мерил Стрийп по време на речта си в Университета на Индиана, където официално получи почетна докторска степен. 

"Много мои приятели сега разправят, че са искали да бъдат на сцената още на 3-годишна възраст. Аз пък винаги съм се интересувала от твърде много неща и просто открих единствената професия, която отговаряше на всичките ми интереси", добави актрисата.

Днес 64-годишната Мерил с пълно основание е една от най-обичаните и възхвалявани актриси. "Когато бях на 40, ми предложиха три роли на вещици за едно лято. "Е, това е, когато навършиш 40!", помислих си", каза през смях пред студентите тя. "След още няколко филма обаче открих, че хората нямат нищо против остаряването. Искат да работят, да се забавляват и да са щастливи", обобщи тя.

И даде ценен съвет на бъдещите актьори. "На младите жени бих казала да не размишляват толкова за теглото си. Момичетата прекарват твърде много време в притеснения покрай това. Има много по-важни неща за мислене. Това, което ви прави различни и странни, е вашата сила. Всеки иска да изглежда като изваден от калъп, но всъщност хората, които изглеждат различно, биват забелязвани... Преди мразех носа си. Вече не. Сега го приемам такъв, какъвто е", призна в пристъп на откровеност голямата актриса.