Премиерът Бойко Борисов подкрепи идеята за сключване споразумение за побратимяване между София и 24-милионен Шанхай, съобщи правителственият пресцентър. В момента Борисов, заедно с вицепрмиера Томислав Дончев, още щестима министри и депутати, е на посещение в Китай за участие в Четвъртия форум на правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

"Имаме амбицията да развием града като водещ световен икономически, търговски, финансов и пристанищен център", заяви кметът на Шанхай Ян Сюн. По думите му това ще допринесе за развитие на отношенията с България, а единственото което липсва, той изрази с китайската поговорка "всичко е налице, с изключение на източния вятър", като визира побратимяването на Шанхай и София, съобщава пресцентърът на кабинета. Ян Сюн е признал, че всяка сутрин пие българско кисело мляко.

В резултат Бойко Борисов е поканил Ян Сюн на посещение в София, където да бъде подписано споразумение за побратимяване на двата града.

Днес поне по предварителни данни се очакваше да бъде подписано споразумение между българската фирма "Лакрима" и китайска компания за изграждане на предприятие за производство на кисело мляко.