Свлачище погуби над 90 души в Мианмар (бивша Бирма).

100 души все още се смятат за изчезнали, 50 къщи са затрупани, съобщи днес агенция ДПА.

Трагедията се е разиграла вчера в открита мина за нефрит в региона Качим, в северните части на страната. Спасителните работи продължават и днес.

Все още не е известно колко души са били погребани под земните маси, заяви Нилар Миинт, представител на регионалните власти. В спасителната операция участват полицаи, войници, представители на Червения кърст и доброволци. Лошото време възпрепятства издирването на затрупани хора.

По първоначали съобщения се е сринала 300-метрова камара пръст, погребала е 50 къщи. Подобни земни маси се натрупват при копаене с тежка техника в търсене на нефрит. Извадената пръст се превръща в цели хълмове.

Според старейшината на пострадалото село Хпакант Тинт Суке катастрофата е била причинена от обилни дъждове.

За загиналите се предполага, че не са работници в отркритата мина, а жители на селото и околностите. Те са използвали почивния ден на миньорите, за да ровят в пръстта в търсене на нефрит. 

Това е скъпоценен камък, наричан още китайски диамант. Твърди се дори, че е по-скъп от златото. Според поверието нефритът носи късмет, пари и любов. Зеленият скъпоценен камък трябва да се стиска в ръка и да се произнасят молитви. Няма научно доказателство, но от векове хората вярват в чудотворната сила на нефрита.

По данни на местното население това не е първата подобна трагедия, загиналите само тази година били десетки. Причината била не само в нелегалното търсене на скъпоценните камъни, а престъпното поведение на фирмите. Те не укрепвали надеждно изкопаните земни маси, а и повечето били без лиценз.

Известно е, че в Мианмар се намират най-големите залежи от нефрит в световен мащаб, миньорите са над 200 000 души. Бизнесът със зеленото злато се контролира от корумпирани политици и висши военни. Най-големият износ е за Китай. Това носи огромни печалби, но последиците са катастрофални – безмилостно опустошена природа.

По данни на неправителствената организация “Глоубъл уитнес” само през миналата година в Мианмар са били  изкопани количества нефрит на стойност от 29 милиарда евро. Това е почти половината от брутния вътрешен продукт на страната.

Според официалната статистика на властимащите браншът бележел 3,4 милиарда долара приходи годишно.

Ясно е за какви суми става въпрос, които не влизат в хазната.