Президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта от 0 часа днес въведе 10-дневно извънредно положение в западноафриканската страна. Мярката е след вчерашната терористична атака в столицата Бамако.

Ислямисти щурмуваха луксозния хотел “Радисън”, стреляха и взеха 170 души заложници, 30 от тях хотелски персонал, останалите от 14 националности. Броят на жертвите е поне 21 души, според Франс прес дори 27, двама от които са терористи. Агенцията се позовава на информация от спецслужбите.

По данни на съответните държави сред убитите чужденци са трима китайци, шестима руснаци, един американец и един белгиец. Според  външно министерство в Берлин четиримата германци, които са се намирали в хотела по време на нападението, са останали невредими.

От днес тече и тридневен траур в цялата страна, обявен от правителството.

Все още не е известен броят на нападателите. Според преживели ужаса очевидци маскираните терористи са били 13 души.

Отговорността за нападението поеха както местен клон на “Ал Каида”, така и радикалната ислямистка групировка “Ал Мурабитун”, в свободен превод “пазителите”.

Ислямистите са успели да пробият охраната, като са пристигнали с автомобили с дипломатическа регистрация.

Хотелът е със засилена охрана, тъй като в него отсядат дипломати, представители на ООН, както и на други международни организации, а също и чужди бизнесмени.

Нападението беше остро осъдено от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който го нарече “отвратителен терористичен акт”.

“Това варварство само може да допринесе към решимостта ни да окажем отпор на предизвикателството”, обяви президентът на САЩ Барак Обама.

Министърът по въпросите на вътрешната сигурност на Мали Салиф Траоре обобщи случилото се: “Нападателите щурмуваха в петък заранта фоайето на хотела, откриха стрелба и крещяха “Аллах акбар” (Аллах е велик). След това плъзнаха из целия хотел, от стая в стая.”

Терориситте са освободили незабавно единствено онези, които били в състояние да цитират сури от Корана.

СиЕнЕн цитира очевидци:

“Те стреляха по всичко, което се движеше.”

Вчера следобед местни сили за сигурност и френски елитни части щурмуваха хотела. Сини каски на ООН са били в помощ при претърсването на "Радисън" и изнасянето на труповете на загиналите.

Да припомним, че в началото на 2012 г. ислямисти завзеха северните части на Мали. Година по-късно те бяха изтласкани от френски бойци. Франция разположи 3500 свои униформени. ООН изпрати и сини каски, а ФРГ командирова 200 военни, които да обучават местните сили. Въпреки това непрестанно се стигаше до сблъсъци с терористите.

Мали с население от 17 милиона души се смята за една от най-бедните държави в света. Средната продължителност на живота е едва 55 години.