Световната федерация по лека атлетика (IAAF) спря състезателните права на пет руски лекоатлетки по препоръка на Антидопинговата агенция (УАДА). Това са олимпийската шампионка от "Лондон 2012" в бягането на 800 метра Мария Савинова, бронзовата медалистка на същата дистанция Екатерина Поистогова, а също така Татяна Мязина, Кристина Угарова и Анастасия Баздирева. Те не могат да участват в състезания - до следващо решение.

Една от потърпевшите - Угарова, даде пресконференция на която обяви, че петте атлетки и техните треньори, ще заведат дело срещу лекоатлетката Юлия Степанова. От нея тръгна всичко през 2014 г., когато германската държавна телевизия ARD излъчи филм с разкрития за допинг злоупотреби на руски спортисти. Степанова предостави секретно записани уличаващи разговори.

Оттам УАДА се самосезира, направи комисия и така се стигна до доклада, довел до изключването на Руската федерация по лека атлетика от IAAF.

Съпругът на Степанова - Виталий , е бивш сътрудник в Руската антидопингова агенция. Той обвиняваше местната федерация по лека атлетика за съучастие в масова употреба на забранени вещества и прикриване на положителни проби.

Минути преди пресконференцията електронното издание на британския всекидневник "Дейли Мейл" разпространи материал за Юлия Степанова, която най-вероятно отдавна е напуснала Русия. В последните дни тя беше обвинена от свои бивши колеги като лъжкиня, която е предала своите сънародници за пари и гражданство в богата чужда държава.