Обявяван на два пъти за убит през последните две години, алжирският терорист Мохтар Белмохтар отново напомни за себе си днес.

Той оглавява джихадистката групировка "Ал Морабитун", която пое отговорност за днешната кървава баня в хотел "Радисън Блу" в Бамако, столицата на Мали.

43-годишният Белмохтар се подвизава и с прозвищата Едноокия, Господин Марлборо, Халед Абу ел Абас и Лаауар.

Той изгубил окото си от шрапнел в Афганистан, където отишъл още съвсем млад да се сражава срещу съветските войски. Вторият му прякор идва от милионите, натрупани от него от трафик на цигари в Сахел - района, включващ Мали, Нигер и Чад.

За първи път Мохтар Белмохтар се прочу през 2003 г. Тогава той участва в серия отвличания. При едно от тях бяха похитени 32-ма европейски туристи. От тези похищения Белмохтар е спечелил милиони долари от изплатени откупи, с които финансирал дейността си.

Успява няколко пъти да се изплъзне от френските служби и се мести в Мали. Там оглавява групировката "Ал Кайда" в ислямския Магреб" (АКИМ).

През 2013 г. Белмохтар ръководи вземането на заложници в петролния комплекс "Ин Аменас" в родния си Алжир. По време на нападението бяха пленени над 800 души, местни хора и чужденци. Продължилата няколко дни драма взе над 60 жертви, повечето от които европейски граждани.

Два месеца по-късно бе съобщено, че Едноокия е ликвидиран в Мали. През юни тази година той отново бе обявен за убит - този път в Либия, след американска атака. Това пак се оказа невярно.

Едноокия "възкръсна" през август, отново в Мали, но начело на друга групировка. Това е "Ал Морабитун", отцепила се от АКИМ. Организацията взе заложници в хотел в централния малийски град Севаре. Убити бяха 19 души.