За пореден път в Кюстендил ромите гласуваха извън своята махала. На местния вот техните секции отново бяха изнесени и според думите на кмета на града Петър Паунов пред Клуб Z това за пореден път е дало добри резултати.

"Гласувалите от махалата са около 2000, когато секциите бяха в техните райони бюлетините бяха двойно повече", поясни Паунов.

И изтъкна, че при стария режим ромите дори не са гласували, а само тарторите в махалата са попълвали протоколите. Сега обаче, когато техните секции са в центъра на града и те гласуват заедно с други избиратели от Кюстендил, контролираният вот до голяма степен е пресечен.

Паунов каза още, че именно в изнесените секции процентът на недействителните бюлетини е най-голям.

"Причината е, че ромите са неграмотни", откровено коментира кметът.

За това той обмисля да изнесе и тяхното училище извън махалата. Така щял да се повиши контролът и съответно качеството на тяхното образование. Паунов дори има конкретна идея за сграда за подобно изнесено училище и му предстоят разговори по темата с образователното министерство.

Подобна практика на изнесени училища за роми не е нова за България. Тя е въведена в доста градове у нас, но процесът не е централизиран и всичко зависи от инициативността на съответната община.

Преди няколко месеца Паунов проведе местен референдум за собствената си кандидатура за кмет. Тогава той директно забрани на ромите да гласуват в допитването. Мотивира се с това, че иска да получи реален резултат и да чуе мнението на активните и предприемчивите хора и не желае да бъде заложник на корпоративния вот. Забраната за гласуване на ромите бе наложена чрез списък с улици, за които е известно, че генерират престъпност. Жителите на тези улици нямаха право да гласуват на референдума.