Най-малко 27 души са убити в завзетия от дгихадисти и щурмуван от командоси хотел "Радисън Блу" в Мали, съобщиха пред Ройтерс умировторители на ООН.

"Похитителите не държат повече заложници", заяви малко след 17,30 часа българско време министърът на сигурността на африканската република Салиф Траоре.

Похитителите започнаха да напускат хотела около 18,25 часа българско време. Те излизат под усилена охрана от страна на местните сили за сигурност и "сини каски" на ООН, съобщи Би Би Си.

Войник изнася на гръб ранен заложник.

Убити са поне двама похитители.

КОЙ ОРГАНИЗИРА КАСАПНИЦАТА?

Заложниците започнаха да напускат хотела под усилена охрана от страна на местните сили за сигурност и сини каски от ООН, съобщи около 18,25 часа българско време от мястото на събитието кореспондентка на Би Би Си.

Група джихадисти плениха 170 души тази сутрин в петзвездния хотел в малийската столица Бамако. Трима гости бяха убити в началото.

По обяд започна щурм с участието на американски спецчасти. В ранния следобед бе съобщено за 30 освободени. Часто от тях избягаха сами. В плен останаха 138 души.

Сред освободените са шестима американци.

Франция изпрати в Мали командоси от спецчастите за освобождаване на заложници.

Нападателите се барикадираха на седмия етаж на луксозния хотел. Оттам се чуваше интензивна стрелба. Ехтяха изстрели и на петия етаж.

Отговорност за нападението пое базираната в северната част на страната групировка "Ал Мурабитун", отцепила се някога от африканския клон на "Ал Кайда", предаде Ройтерс. Тя е съставена предимно от араби и туареги.

Очаквайте подробности