Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз решиха днес "веднага" да засилят контрола по външните граници на съюза, включително за граждани на негови страни-членки, съобщи люксембургското председателство на ЕС.

Това означава, че всички пътници ще бъдат проверявани дали фигурират в полицейската база данни, известна като Шенгенска информационна система (ШИС).

Досега на такава пълна проверка подлежаха само гражданите на държави извън ЕС. Граничната полиция извършваше пълни паспортни проверки само на част от европейските граждани, като всяка държава членка решаваше на каква част и кои от влизащите в нея.

Мярката е в отговор на атентатите в Париж от 13 ноември, след като се разбра, че част от организаторите им са влезли нелегално в ЕС, където са издирвани за тероризъм.

"Засилването на на контрола на външните граници е неизбежно за защитата на европейските граждани", каза френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов.

Що се отнася до вътрешните граници на Шенгенската зона, той каза: "Франция ще поддържа контрола по вътрешните си граници толкова дълго, колкото заплахата го изисква".

Париж възстанови проверките по границите на страната в рамките на извънредно положение, което правителството обяви заради атентатите миналия петък. Шенгенският кодекс позволява на държавите от европейската зона без граничен контрол да го възстановяват в извънредни обстоятелства за максимално шест месеца.

Европейската комисия ще предложи промени в Шенгенския кодекс, които ще направят пълните проверки на всички влизащи в ЕС задължителни във всички държави членки, каза Казньов. Имената им ще бъдат сравнявани с базите данни на ШИС и Интерпол и с националните полицейски бази данни. Той посочи, че ШИС трябва да бъде захранвана и от националните разузнавания с имената на лицата, които те следят за връзки с тероризма.  

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.