Разпространението на въоръжени конфликти е увеличило броя на жертвите от тероризъм с 80% през 2014 г., като по цял свят са загинали 32 658 души. Това показва публикуваният днес доклад "Световен рейтинг на тероризма" на лондонския Институт за икономика и мир, съобщи ТАСС. В изследването са събрани данни от 162 държави, в които живее 99,6% от населението на човечеството.

Броят на жертвите на тероризма нараства девет пъти в сравнение с началото на XXI-и век. През 2000 г. е имало 3329 загинали.

Най-високата терористична активност е концентрирана в пет държави - Ирак, Нигерия, Афганистан, Пакистан и Сирия. Те събират 78% от смъртните случаи. В първата десетка попадат също Индия, Йемен, Сомалия, Либия и Тайланд.

През 2008 г. е имало 67 държави, в които в резултат от терористичен акт е загинал поне един човек. В сравнение с година по-рано бройката им нараства с 8, като сред тях са Австрия, Австралия, Белгия, Канада и Франция.

Китай се нарежда на 22-о място, следван от Русия, Турция е на 27-о, Великобритания - на 28-о място, а САЩ - на 35-а позиция. ТАСС отчита, че случаите на тероризъм в Русия са спаднали значително - през 2011 г. страната е била на 9-о място, а през 2013 г. - на 11-о.

България се нарежда на 70-о място в рейтинга, като през 2014 г. в нейния актив е един терористичен акт, при който няма пострадали или загинали, а са нанесени материални щети на три обекта.

Експартите от Института за икономика и мир обръщат внимание на това, че ако от резултатите се извадят трагичните събития от 11 септември 2001 г. в САЩ,, за последните 15 години само 0,5% от терористичните актове са извършени в западни държави. При това от 2006 г. насам 70% от атентатите са осъществени от "вълци-единаци". В четири от всеки пет случая те не са се ръководели от идеите на исламския фундаментализъм, а изповядвали крайнодесни възгледи или се водели от националистически, антиправителствени идеи, както и различни теории на политически екстремизъм или превъзходство.

Според съставителите на доклада по консервативни оценки икономическите вреди от тероризма през 2014 г. са достигнали рекордните $52,9 млрд.