Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Изстрели били дадени по дома на Амир и Нихал Елмасри в квартал на Орландо, Флорида, съобщи телевизията „Нюз 6“. Когато двамата се прибрали у дома открили дупка от куршум на вратата на гаража на къщата, намираща се в ограден квартал за по-имотни жители на града, в който се намира „Дисниуърлд“. Куршумът пробил вратата на гаража и след това се забил в стената на най-голямата спалня в жилището. По-късно били открити още няколко пробойни, но никой не е пострадал, защото къщата била празна по време на стрелбата.

Семейство Елмасри, което има четири деца, живее в САЩ от 32 години и досега никога не са имали проблеми. Те потърсили за съдействие представители на Съвета за американско-ислямски отношения, откъдето обещали да проучат дали стрелбата е резултат от религиозна омраза. Говорителката на флоридския филиал на организацията Раша Мубарак заявила, че след кланетао в Париж на две джамии в района били разлепени позиви със смъртни заплахи.

Шерифът на Община Ориндж съобщил, че неговите заместници разследват инцидента.

Междувременно републиканските губернатори на 17 американски щата обявиха, че няма да приемат бежанци от Сирия, съобщи телевизията Си Ен Би Си. А губернаторката на щата Ню Хемпшър Маги Хасан, която е от Демократическата партия, е призовала администрацията на президента Барак Обама да спре поне временно приемането на бежанци докато се изясни къде е възможно да бъдат заселени.

Срещу приемането на мигранти от Сирия са щатските лидери на Алабама, Аризона, Арканзас, Флорида, Илинойс, Индиана, Джорджия, Луизиана, Мейн, Масачузетс, Мичиган, Мисисипи, Небраска, Ню Хемпшър, Северна Каролина, Охайо, Тексас и Уисконсин.

В писма до Обама губернаторите на 17-те щата посочват, че налагат мярката с цел да се гарантира сигурността хората в подвластните им щати.

Държавният департамент обяви, че ще продължи програмата за приемане на 10 хиляди бежанци от Сирия. Дипломатическото ведомство на САЩ заплаща от хазната полетите на специалните чартърни самолети, които превозват сирийците, бягащи от кървавия конфликт в страната им.

Губернасторът на Флорида Рик Скот заяви, че няма да подкрепи искането да приеме в щата стотици бежанци. Той посочи, че тъй като не разполага с правомощия да осуети изпълнението на федералната програма, призовава Конгресът на САЩ да предприеме „незабавни и агресивни действия“, за да се спре финансирането на полетите с мигранти.

Особено сериозна е съпротивата на щатските босове на Тексас и Мичиган срещу приемането на бежанци от Сирия. Мичиган е щатът с най-голямо арабско малцинство в САЩ – 120 хиляди души, които идват главно от Ливан и Сирия и 100 хиляди от Ирак. Много от тях са християни.

Сенаторът републиканец Ранд Пол обяви, че ще внесе предложение да бъде спряно издаването на Визи за САЩ във всички американски консулства в Близкия изток. Той приканил шефът на Конгреса Пол Райън да свика специална сесия на законодателния орган, за да бъде взето решение за спиране на бежанския поток. Пол заявил, че клането в Париж от 13 ноември налага да се направят коренни промени в политиката спрямо бежанците от Сирия.

Представители ма имиграционните власти в САЩ изразиха тревога, че сериозните пропуски на администрацията във Вашингтон в прилагането на закона спрямо незаконните пришълци, могат да бъдат използвани от ислямски терористи, които да проникнат в страната ида извършат атаки, подобни на тази в Париж. Освен това федералните власти са престанали да депортират чужденците, които остават в САЩ след изтичането на визите им. В момента в страната има над 5 милиона подобни нарушители, много от които са от „рискови държави в Близкия изток“. Директорът на ФБР Джеймс Коми, а и шефове на други тайни служби в САЩ от месеци бият тревога, че в САЩ има „спящи ядра“ на Ислямска държава, които може да бъдат задействани за извършване на терористични атаки.

В същото време ФБР съобщи, че неизвестни лица са проникнали с взлом в оръжейния склад в на армейския резерв в Уорчестър, централната част на щата Масачузетс. Взломаджиите са отнесли със себе си 6 полуавтоматични карабини и 10 пистолета. Профански звучи заявлението на местната говорителка на ФБР Кристен Сетера, че крадците едва ли са терористи, защото ако били ...щели да намерят по-малко явен начин, за да се снабдят с оръжие.