Френският президент Франсоа Оланд ще се срещне с колегите си Барак Обама от САЩ и Владимир Путин от Русия, предаде АФП.

Това съобщи самият Оланд. Срещата ще се състои в близките дни.

"Ще се срещна с Обама и Путин, за да се присъединят те към нашите сили. Франция ще засили операциите си в Сирия. В четвъртък самолетоносачът "Шарл дьо Гол" ще потегли за Източното Средиземноморие и това ще утрои капацитета ни за водене на бойни действия. Няма да има никаква почивка, никакво примирие", заяви Оланд пред двете камари на парламента, събрани във Версай. Това е специална парламентарна процедура, предвидена за приемане на промени в конституцията или важни речи на държавния глава.

Президентът поиска извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН за тероризма, на която да бъде приета резолюция за "Ислямска държава" (ИД). Джихадистката организация пое отговорност за атентатите в Париж на 13 ноември. Тогава загинаха 132-ма души, а над 350 бяха ранени. 

Оланд ще внесе в сряда предложение в Националното събрание извънредното положение във Франция да продължи три месеца. Той нарече Сирия "най-големият развъдник на терористи в човешката история" и поиска промяна на конституцията, която да позволи да се предприемат действия срещу "водещия война тероризъм". 

Френският лидер обяви създаването на нови 8500 щатни длъжности в службите за сигурност и съдебната система. Слага се край и на намаляването на числеността на въоръжените сили на страната

Мерките за сигурност ще повишат бюджетните разходи. Оланд обаче изтъкна, че сигурността е по-важна от бюджетните правила на ЕС.

"Франция е във война със страхливци, а не в сблъсък на цивилизации, защото тези убийци не са представители на някоя цивилизация", каза Оланд. Той съобщи, че загиналите при атентатите са от 19 националности.

Сред тях е и Себастиан Проази, който има двойно гражданство - френско и българско.

След речта Оланд, членовете на правителството и членовете на двете камари на парламента изпяха националния химн - "Марсилезата".