От понеделник започват проверки на фирмите, които охраняват училищата, детските градини, обществените сгради и публичните места. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в предаването "Беновска пита" по Канал 3.

Мярката е във връзка с атентатите в Париж. То е взето на заседанието на оперативния щаб под ръководството на премиера Бойко Борисов в събота.

"Засилено полицейско присъствие ще има в зоните около Женския пазар и на всички мероприятия и места, където има съсредоточаване на повече хора", каза Фандъкова.

Кметът изрази и солидарност с френския народ:

"В тези дни на траур за цяла Франция ми позволите да изразя съболезнования към целия френски народ. Изказвам съпричастието на цяла София. Можем да потвърдим, че демократични ценности не могат да бъдат разстреляни с каквото и да било оръжие. Трябва да бъдем по-единни и да се съпротивляваме на световния тероризъм", добави Фандъкова.

Според нея е важно хората да усещат присъствието на полицията. Още днес обаче на входовете на София се забелязва засилено полицейско присъствие.

Заради изключително засиленият контрол на ГКПП "Капитан Андреево" се е образувала 10-километрова опашка, съобщи БНТ. Всеки товарен автомобил преминава 100-процентов граничен контрол.