Отпускането на кредити на хора и фирми е в основата на банковата дейност, но бързият ръст на алтернативни кредитодатели като платформи с пряк достъп означава, че банките ще отчетат пазарни загуби подобно на таксиметровия бизнес, който беше засегнат от услугата „Юбер“, пише в. „Файненшъл таймс“.

Поради ниските лихви и отрицателната доходност много частни инвеститори и хедж фондове изливат милиарди в парични платформи, при които заемодателите и инвеститорите контактуват директно, без да използват посредничеството на банките. Предимството им е, че те дават по-висок доход на инвеститорите, а обслужването на кредитите е по-евтино, отколкото при банките.

Във Великобритания по-слабо регулираните играчи, сред които са Lending Club, Funding Circle и Prosper, агресивно измъкват бизнеса от банките, които бяха притиснати да се освободят от рисковите си активи на фона на затегнаните регулаторни изисквания.

Застрахователи и мениджъри по управление на активи също отхапват пазарен дял от банките, предлагайки директни кредити на бизнеса.

За последните две години от частни инвеститори са събрани над $80 млрд., които се предоставят за кредити към малкия бизнес, показват данни на анализаторската компания Prequin.

Последният глобален годишен доклад на McKinsey прогнозира, че технологичната конкуренция ще свие печалбата на глобалния /банков бизнес от търговски и потребителски заеми с 60%, а приходите – с 40% през следващото десетилетие.

Допълнително межде 10% и 35% от печалбата и приходите може да бъде загубена от таксите за кредити за малкия и средния бизнес, управлението на активи и ипотеките, смята компанията.

Консултантската компания PwC смята, че директното кредитиране в САЩ ще се увеличи до $150 млрд. годишно при $5,5 млрд. през 2014 г.

Предимството на тези компании е, че те нямат необходимост да поддържат ниво на капитал по банковите регулации, да държат ликвидни активи и да правят разходи за откриване на клонове и представителства, което оскъпява бизнеса на банките и съответно прави лихвите по кредитите им по-високи, отколкото при директното кредитиране.