Лидерите от Г-20 се събират днес в курортния турски град Анталия. Въпреки че по план държавните глави и правителствените ръководители трябваше да обсъждат най-вече актуалните икономически проблеми, очаква се фокусът на разговорите да е върху борбата с тероризма, след като в петък вечер атентати в Париж отнеха живота на 129 души, съобщи "Ройтерс".

Срещата, която ще се проведе в неделя и понеделник, е само на 500 км. от Сирия, където продължаващата 4 години и половина гражданска война спомогна за превръщането на "Ислямска държава" в заплаха за световната сигурност и доведе до най-голямата имигрантска вълна в Европа след Втората световна война.

Макар фокусът на разговорите да е насочен основно върху въпроси като повишаване растежа на световната икономика, решението на Федералния резерв на САЩ да остави лихвените проценти непроменени и ребалансирането на икономиката на Китай, световните лидери ще обсъдят борбата с тероризма и мигрантската криза.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече призова лидерите от Г-20, която обединява 20-те най-развити световни икономики, да обърнат специално внимание на борбата срещу тероризма. Той заяви, че атаките във френската столица са показали, че времето за думи е изчерпано и е време за действия.

Френският му колега Франсоа Оланд отмени участието си в срещата, но страната ще бъде представена от министъра на външните работи.

Срещата в Анталия идва след внушителна черна серия от терористични актове. Преди две седмици в Египет се разби руски самолет с 224 души на борда, а "Ислямска държава" пое отговорност за свалянето му. Преди месец атентат в турската столица Анкара отне живота на над 100 души. Смята се, че зад инцидента стоят двама атентатори-самоубийци от "Ислямска държава".

Очакванията са на срещата в Анталия руският президент Владимир Путин да не бъде изолиран от останалите лидери, както стана на миналогодишното събиране на групата в Бризбейн, Австралия. Тогава властелинът в Кремъл бе критикуван за участието на Москва в украинския конфликт. По програма среща между Путин и Барак Обама не е предвидена, но може и да има такава.

Съветничката по националната сигурност на американския президент Сюзан Райс посочи, че на срещите на Г-20 лидерите често имат многостранни срещи.

"Ние очакваме, че те ще имат голяма възможност за преки разговори", добави тя.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест не изключи възможността двамата президенти да се срещнат "в коридорите...или на друго място, където има възможност за неформални разговори".

Обама и Путин са сред общо 13 000 участници в срещата в Анталия, без да се броят представителите на неправителствени организации, бизнесмени и 2500 акредитирани журналисти.

Над 12 000 полицаи и представители на жандармерията ще бъдат на пост денонощно, за да охраняват срещат.