Министърът на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова заяви, че оттегленото вече предложение на финансовия министър Владислав Горанов за орязване на привилегиите в МВР не е истинската реформа.

Предложената фискална мярка от Горанов не е реформата в МВР. Разбирам тази мярка, която има фискален смисъл. Моето предложение обаче е друго“, коментира министърката в студиото на „Панорама“ по БНТ.

На въпрос защо не са обсъдили предварително с Горанов тези мерки, „а стреляхте в тъмното“, тя отговори:

„Аз не съм стреляла в тъмното“.

И потвърди информациите, че е била изненадана от действията на колегата си. Тя обаче отрече това да е било сценарий за нейното сваляне.

„Няма такъв умисъл, има грижа за бюджета“.

Следващият въпрос бе как приема приятелския огън срещу нея – от Борисов, от Горанов и от Цветанов. Бъчварова припомни подкрепата от Борисов, изключи Горанов, но не спомена Цветанов.

Министърката повтори позицията си, че оттеглянето на правителственото предложение не означава отказ от реформите. Настоящата ситуация тя определи като „отворена врата, през която се вижда по-доброто“. Причината - „изградихме доверие със синдикатите“.

Няма сценарии

Наслагването на събития като протести и престъпления бе определено като „обстановката е доста динамична“.

„Не бих казала, че има ясен субект, който стои зад размърдването на пластовете. Вероятно има среди, които се опитват да се възползват от подобна ситуация“.

Тя допълни, че не подозира никого, а анализира логически.

Румяна Бъчварова отрече и двата инцидента със свидетели срещу Алексей Петров да имат връзка.

„Не трябва да дописваме сценарии там, където не съществуват“.

По досегашните данни съвпадението било случайност. Нападението с брадва срещу Пламен Устинов било станало пред свидетели. Случаят бил криминален, „няма данни за предварителен умисъл“.