С мисията да разкрие истината за скъпоплатените недомислици от години се е заел германския Съюз на данъкоплатците. И ежегодно (вече за 43-ти път) представя т.нар. Черна книга на неоправданите разходи, които градове и общини са направили в неизвестно чия полза. Често са били ръководени вероятно от най-добри намерения, но получилото се в крайна сметка току се оказва истинска карикатура на стремежа да вложиш наличните средства смислено.

Конкуренцията за списъка с абсурди традиционно е сериозна, но и тази година, както и през предишните, някои от примерите за прахосване определено заслужават шампионска титла. Те са от най-различни сфери, включително от сферата на възможностите за пестене на обществени средства, от които местните власти е логично да бъдат заинтересувани. Е – точно за това правителството на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия е похарчило 1,8 милиона евро: за проучване на потенциала за икономии в бюджета. А накрая специално ангажираният екип така и не представил никакви предложения за пестене.

Диапазонът на забелязаните разхищения е повече от широк – от петте светещи (незнайно защо) капака на водопроводни шахти в Долна Саксония за 10 000 евро до провелата се в Германия двудневна среща на Г-7, излязла доста скъпо на данъкоплатците (официално 130, неофициално 360 милиона евро), тъй като се състояла не в Мюнхен, а в замъка Елмау в баварските планини, и изисквала специални усилия и многоброен персонал за гарантиране на сигурността. В констатациите на Съюза на данъкоплатците не е пропуснато и обстоятелството, че на въпросната среща почти не се е стигнало до конкретни резултати.

Като че ли преобладават недоразуменията, свързани с пътното строителство – недобре обмислено кръстовище или кръгово движение, излишни мостове, спирка, на която не слиза и не се качва никой. Но в Черната книга присъстват и специално разработените за пилотите на военни транспортни хеликоптери каски – защото след снабдяването им с цялото необходимо оборудване се оказали твърде тежки за носене. За един хеликоптер били нужни два комплекта каски – общо за над половин милион евро. И понеже се мисли за човека, респективно за неговите мускули, пренатоварвани от тежките каски, още 400 хиляди евро били похарчени за спортни уреди за укрепване на вратната мускулатура на пилотите. Министерството на отбраната получава черни точки и заради неразбираемата агитационна кампания, предназначена принципно да повиши интереса на дамите към армията. Тя е струвала 344 хиляди евро.

Едно баварско градче е попаднало на мушката, тъй като раздало на заслужили общински съветници пет медала от чисто злато на стойност 11 290 евро, и то в момент, в който било най-задлъжнялото в цяла Бавария.

Приложението с названието „Къде почиват те”, което съдържа информация за гробовете на бележити германци, струва над половин милион евро.

А и на правителството не е простено – откъде накъде ще харчи 550 000 евро за ново приложение за смартфони, което съдържа информация за гробовете на бележити личности и тяхното местонахождение.

„Смятаме, че държавата има други задачи и тези пари са прахосани”, категорични са от Съюза на данъкоплатците.

А какво място заемат червеите в цялата картинка?

Градските власти от Берген на остров Рюген купили през 2009 година 200 000 дъждовника, за да подобрят чрез тях новата настилка на футболното игрище, която била прекалено твърда и редовно се покривала с локви. Червеите обаче никаква работа не свършили и се наложило да се предприемат специални действия за отстраняването им – за около 20 000 евро. С тях обаче животните, вписани в Черната книга, ни най-малко не свършват.

На деветте диви котки в района на Гьотинген бил построен мост за 2,6 милиона евро, а те не се възползвали от него.

Близо до град Гьотинген, например, над шосето бил построен специален зелен мост (струващ 2,6 милиона евро), за да могат дивите котки от района да преминават по него необезпокоявано. По официални данни в местните гори този вид котки били общо девет, а в рамките на период от осем месеца една-единствена била засечена от камера действително да ползва моста.

Случаите могат и още да продължат – общо за годината са 133, но е важно да се отбележи, че от Съюза на германските данъкоплатци не търсят само сензацията с парадоксалните примери за прахосване. Паралелно се предприемат и опити за предотвратяване на вероятни разхищения и се предлагат решения, също включени в Черната книга. Както посочва обаче председателят на Съюза Райнер Холцнагел – в редица случаи е извънредно трудно да се разбули механизмът на финансиране и да се разкрие кой всъщност носи отговорността.