Българската IT компания "Мусала Софт" ще открие над 300 висококвалифицирани работни места в Македония и ще инвестира повече от 20 милиона евро в страната. Това съобщава официалният сайт на правителството в Скопие. Информацията е от пресконференция на вицепремиера по икономическите въпроси Владимир Пешевски и президента на родната компания Елена Маринова.

"Като резултат от усилията на нашето правителство и на Агенцията за чуждестранни инвестиции компанията "Мусала Софт" започва работа в Македония. Новите работни места ще бъдат разкрити до 2019 г. Ще бъдат подбрани висококвалифицирани специалисти, които ще се занимават с разработка на софтуерни продукти", цитиран е Пешевски.

Според него българската фирма си сътрудничи с най-добрите световни компании в областта на информационните технологии и телекомуникациите. Пред журналистите от Скопие той е обяснил, че гиганти като "Дойче телеком", DHL, IBM и ОМV са клиенти на "Мусала Софт".

"Цялото производство на македонския офис ще бъде за износ. Всичко, което научат служителите на тази компания, ще могат да го приложат навсякъде", доволен е македонският вицепремиер и уточнява, че това ще бъде предизвикателство за много образовани млади хора.

Пешевски не спира с позитивните оценки.

"В течение на годините държавата ни промени фокуса на търсените инвестиции към компании като "Мусала Софт", които са от индустрии с по-висока степен на добавена стойност. Това е пътят за по-бърз икономически растеж", категоричен е Пешевски.

Македонският правителствен сайт е цитирал и президента на "Мусала Софт" Елена Маринова, че компанията ще заложи на бързо разрастване на бизнеса си в Македония, залагайки на по-младите кадри.

"В момента при нас работят малко на брой хора, но изключително качествени. Всички минават през вътрешнокорпоративно обучение", обяснява тя.