Алексей Петров обяви днес награда от 100 000 долара за предоставяне на достоверна информация за разкриване на извършителите и поръчителите на атентата срещу него. 

Това стана преди началото на заседанието по делото „Октопод” в Специализирания съд,

Петров обяви пред журналисти наградата за информатори и показа голям лист с написан телефонен номер в чужбина и имейл, на който ще очаква информация. Той обеща, че анонимността на източниците ще бъде абсолютно гарантирана.

"Позволете ми преди всичко да благодаря на полицията за огромните усилия, да кажа, че имам пълно доверие на полицията и вярвам в благоприятния изход", каза Алексей Петров.

Той припомни, че медиите са определили атентата срещу него като терористичен.

"С терористите - като с терористи", заключи бившият съветник в ДАНС.

Според него информацията, която ще му бъде предоставена, ще подпомогне официалното разследване на покушението срещу него. Той добави, че води паралелно разследване, което не е алтернативно, а само подпомагащо разследващите органи. В него ще се включат и чуждестранни експерти.

На 29 октомври сутринта автомобилът на Алексей Петров беше обстрелван с два гранатомета от двама души в столичния квартал "Кръстова вада". Той оцеля невредим, след като снарядите не се взривиха. Нанесени бяха само леки щети по бронирания "Мерцедес".

Двата гранатомета бяха открити. След стрелбата двамата нападатели избягаха с червен "Опел Астра", който бе намерен ден по-късно. Колата бе с крадени номера.

Веднага след делото срещу Алексей Петров започна делото срещу Златомир Иванов, известен още като Златко Баретата. Пред залата двамата си стиснаха ръцете и заявиха, че са приятели.