Предвидените промени за орязване на социалните придобивки на полицаи и военни отиват в историята.

"Параграфи от 9 до 16 от Закона за бюджета за 2016 г. ще бъдат оттеглени. На 20 ноември може да бъде депозирано такова предложение и то ще бъде депозирано", заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова по време на обсъждането на проекта за Закон за държавния бюджет за 2016 г., което тече на съвместно заседание на комисията по бюджет и финанси и икономическата комисия.

На първо четене беше приет бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като по него нямаше сериозни дискусии. Министърът на здравеопазването Петър Москов посочи, че финансовата макрорамка е "добра и гарантира устойчивост за развитието на здравната система".

Бизнесът смята за оптимистични прогнозите за ръст на икономиката за 2016 г.,които финансовият министър Владислав Горанов представи по време на първото четене на проекта за Държавен бюджет за 2016 г., което тече на съвместно заседание на парламентарните комисия по бюджет и финанси и икономическата комисия.

 

Според Горанов през следващата година макрорамката на бюджета предвижда дефицит от 2% от брутния вътрешен продукт, 0,5% инфлация и ръст на икономиката от 2,1%, базиран основно на увеличение на вътрешното търсене.

"Прогнозираният ръст на БВП е може би малко оптимистичен предвид на промяната в тренда, която усещаме. Имаме забавяне на износа и несигурност при поръчките за бизнеса. Причините, както външни, така са и някои вътрешни като прекомерният скок на цената на ел. енергията и прекомерното административно вмешателство на пазара на труда със скока на минималната работна заплата с 24% за година", заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"Прогнозираме ръст на БВП от 1,3-1,5%, през следващата година и смятаме, че трябва да се заложат буфери в бюджета, за да не расте прекомерно дефицитът", казва Велев.

Владислав Горанов съобщи, че в актуализираната прогноза за изпълнение на бюджета за 2015 г., се предвижда увеличение на дефицита за тази година до 3,3% на начислена основа, но той смята, че на касова основа - това, което се отчита от бюджетната статистика и Евростат, дефицитът ще е 2,8%, което ще е под Маастрихтските критерии от 3%.

От синдикатите изразиха критики към проектобюджета.

"Не намираме основание да подкрепим бюджета, надяваме се някои от предложенията ни да бъдат приети между първо и второ четене на текстовете", каза Любен Томев, директор на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. Синдикатът натоява за по-високи обезщетения за безработица и гарантиран праг на минимален доход.