На връх Великден секретарят на Централното оперативно бюро на ДПС Мустафа Карадайъ регистрира в Централната избирателна комисия листата, с която партията ще участва на предстоящите избори за Европейски парламент.

Водачът на листата на е Филиз Хюсменова, на второ място е номиниран Делян Пеевски, чиято кандидатура предизвика общественото недоволство и нови антиправителствени протести. Третото място е за Неджим Али, следват го Илхан Кючюк, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Айсун Авджиев, Елисавета Кехайова, Севим Мусак, Яшар Асан, Дениз Хайрула, Андрей Георгиев, Хами Хамиев, Анна Благоева, Александър Несторов, Алисе Хасанова и Мустафа Карадайъ. Предизборният слогън на движението е "ДПС в Европа. Европа в България!".

Преди седмица пред Клуб Z председателят на ДПС-Кърджали Бахри Юмер обяви, че номинират Пеевски, защото е успял, силен и е борец срещу Цветан Цветанов. Бахри Юмер припомни и случаите на полицейско насилие в Кърджали по вермето на бившия вътрешен министър от ГЕРБ. Кърджали беше първата местна структура на ДПС, която номинира Пеевски. След това предложения заваляха от цялата страна. На днешното заседание Юмер отново повтори опорните точки за Пеевски като борец срещу неправдите на цветановизма. Други от местните лидери на ДПС обясниха, че не приемат несправедливото отношение към бившия зам.министър и следовател.

Малко след номинацията на Пеевски лидерът на ДПС Лютви Места се изказа в негова защита. 

"Най-лесното решение беше Делян Пеевски да не бъде номиниран, така че ние взехме по-трудно - да се съобразим с мнението на структурите и да го издигнем".

Местан обърна специално внимание на номинацията на Пеевски, посвещавайки на нея почти цялата пресконференция. Ето как той обоснова решението на формацията да го прати на сигурното второ място:

"Номинацията идва от почти всички областни структури на ДПС. Онова, което той е чул и усетил в изказванията на областните председатели, може да се обобщи в следното - те са номинирали реалния човек, реалния политик Пеевски, а не онзи, когото виждат като сатанизиран образ. От структурата в Пазарджик са обявили, че не са регистрирали нито едно отсъствие на Делян Пеевски от заседания на областния съвет на организацията, нито един неизпълнен ангажимент и за това чистосърдечно са го номинирали".