Две руски телевизии показаха по погрешка копие на таен проект за ядрено торпедо, предаде Нюз.ру. В по-късните емисии обаче грешката бе поправена, а "неправилните " кадри - изрязани.

Гафът станал на 9 ноември. Програмите НТВ и "Първи канал" излъчили репортажи от заседание на президента Владимир Путин с висшите военни в черноморския курорт Сочи. Тогава Путин заяви, че Москва ще разработва нападателни системи, способни за преодолеят всяка противоракетна защита.

Проектът, известен като "Статус-6", се видя в кратък кадър от репортажа, заснет през рамото на началника на Главното оперативно управление на Генщаба ген. Андрей Картаполов. Вижда се как той държи схема с концепцията и сроковете за реализиране на разработка с гриф "Строго секретно".

Що е то?

Океанската многоцелева система "Статус-6" е разработена от конструкторското бюро "Рубин". То е едно от водещите в бившия СССР и Русия в областта на поводниците, включително на новите "Борей".

"Статус-6" трябва "да поразява важни обекти на икономиката на противника в крайбрежните райони и населението с гарантирани невъзстановими щети за територията на страната чрез създаване на зони на обширно радиоактивно заразяване, непригодни за извършване в тези зони на военна, икономическа или друга дейност в продължение на дълго време".

Като потенциален носител на това оръжие са нарисувани две ядрени подводници – строящите се в момента "Белгород" и подводницата със специално предназначение "Хабаровск".

През септември изданието американското издание "Вашингтон фрий бийкън" представи "Статус-6" като подводно торпедо с ядрен заряд от десетки мегатона, заплашващо пристанища и крайбрежни градове на САЩ.

Известен още като система "Каньон", този проект се смята за довършване на съветската разработка на торпедо Т-15 с мощност 100 мегатона, проектирано още през 50-те г. на ХХ век.

Изтичането не е случайно

"Не се съмнявайте, че това е умишлено пускане на информация с цел противникът да се замисли за действията си. Но, честно казано, силно се съмнявам тази разработка изобщо някога да бъде реализирана на практика. "Изтичането" на информация е чиста проба дезинформация, включително защото цитираната "обширна зона на радиоактивно замърсяване" може да се постигне и с междуконтинентални балистични ракети."

Така коментира случката Александър Храмчихин - зам.-директор на Института за политически и военен анализ. Според него от подобни репортажи се създава впечатление, че ръководството на Русия осъзнава вероятността от военен сблъсък със Запада.