Даниел Флитууд

Даниел Флитууд, болният от рак млад мъж, чието предсмъртно желание да гледа предварително „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ бе изпълнено миналата седмица, е починал.

Тъжната вест съобщи съпругата му Ашли във вторник, като публикува във фейсбук последната им обща снимка.

„Даниел се бореше изключително до самия край – написа тя в социалната мрежа. – Сега той е едно с Бог и със Силата. Отиде си в съня си.“

Флитууд, почитател на „Междузвездни войни“ от дете, страдаше от рак на белите дробове и още през лятото лекарите са му давали не повече от месец-два живот. От отчаяние, че няма да дочака премиерата на Епизод 7, 32-годишният мъж призова за помощ. Хиляди се включиха в онлайн кампанията #ForceForDaniel („Сила за Даниел“) с цел авторите на филма да му покажат „Силата се пробужда“ по-рано. Сред тях бяха и актьори от сагата – като Марк Хамил и Джон Бойега.

Даниел е почитател на поредицата от 8-годишен. През целия си живот е събирал материали от света на „Междузвездни войни“, писал е фен-фикшън, а преди 13 години дори стана герой в новинарски репортаж , защото реши да прекара нощта пред киносалон преди да бъдат пуснати билетите за „Клонираните атакуват“.

„Просто обичам „Междузвездни войни“ – обясни той преди дни. – Обичам ги с цялото си същество.“

Миналия четвъртък Ашли Флитууд съобщи във фейсбук, че „Дисни“ са показали на съпруга ѝ все още неокончателна версия на филма. По думите ѝ лично режисьорът Джей Джей Ейбрамс се е обадил на двойката, за да каже, че желанието на умиращия мъж ще бъде изпълнено.

Ейбрамс направи нещо подобно и през 2013 г., когато помогна на раковоболен на смъртен одър да гледа предсрочно „Пропадане в мрака“ – нов филм от поредицата „Стар Трек“. Мъжът умря дни след като видя филма.

Площад Славейков