Русия трябва да направи собствено разследване по обвиненията, че лекоатлетите й системно са приемали допинг, като едновременно с това си сътрудничи с международните антидопингови организации, заяви руският президент Владимир Путин след среща със спортни функционери в Сочи.

"Ако някой наруши действащите разпоредби срещу употребата на допинг, отговорността трябва да бъде персонална, каза още Путин. - Спортистите, които никога не са се докосвали до допинг, не бива да страдат заради тези, които са нарушили правилата."

Това е първото изявление на Путин, откакто комисия на Световната антидопингова агенция (УАДА) шокира спортния свят с обвинения, че руските лекоатлети масово са нарушавали правилата с непозволени средства, при това на най-големите състезания като олимпиадата в Лондон, световни и европейски първенства.

УАДА отправи предложение до Международната федерация по лека атлетика Сборная да бъде извадена от календара на всички състезания през 2016 г. Чака се отговорът на Русия.

Владимир Путин добави, че проблемът с допинга не се отнася само за неговата страна, а е световен феномен, срещу който трябва да се борят всички.

"Русия е длъжна да предпазва атлетите си от забранени субстанции и ако бъдат открити нередности в разследването на скандала, някой ще трябва лично да понесе отговорност", завърши държавният глава, който практикува няколко спорта, сред които самбо, джудо и хокей на лед.