Европейската комисия съобщи днес, че до края на месеца ще представи законодателно предложение за третия и завършващ стълб на банковия съюз – обща европейска схема за гарантиране на влоговете.

Тя ще се основава на презастраховане и ще бъде следващо ниво на защита на спестяванията след националните схеми за гарантиране на влоговете. Предложението не засяга България, тъй като тя не е членка на еврозоната и не пожела на участва в банковия съюз. Неговите първи два стълба са единният механизъм за надзор и единния механизъм за решаване на банкови кризи.

„Целта на схемата е да прекъсне порочния кръг между държавните бюджети и суверените дългове“, каза заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис. Тя ще представи законодателното предложение на 24 ноември.

Порочният кръг се изразява в това, че правителствата задлъжняват, за да спасяват банки в несъстоятелност, което на свой ред подкопава кредитните им рейтинги и оттук причинява загуби на банките, които държат държавен дълг.

Главната цел на банковия съюз е банките, техните акционери, кредитори и спестители да поделят риска помежду си и да не излагат на него данъкоплатците.

Европейската схема за гарантиране на влоговете ще се финансира с част от вноските, които банките сега правят в националните схеми, които са от рода на българския фонд за гарантиране на влоговете. Тази част ще отива в Европейски презастрахователен фонд. Така разходите на банките за гарантиране на влоговете не би трябвало да се увеличават според проекта на Комисията.

„Схемата за застраховане на влоговете ще осигурява подкрепа, само когато националните схеми са изчерпани“, каза Домбровскис.

Известно е, че Германия, главният платец в Еврозоната, е резервирана към създаването на европейска схема за застраховане на влоговете, защото в момента тя би предполагала немските банки да гарантират спестяванията на страни с нестабилни банкови системи.

За да отговори на тези резерви, Комисията ще включи в предложението си елементи за намаляване на риска, а не само за неговото поделяне, каза Домбровскис. Те ще засягат банковите експозиции на суверенен дълг, каза той, отказвайки повече подробности, тъй като предложението е още в процес на подготовка.

„Нуждаем се както от подялба на риска, така и от намаляване на риска... Трябва ни балансирано предложение, далече сме от единодушна подкрепа“, каза той.

Схемата за   застраховане на влоговете идва след общ фонд на Еврозоната за решаване на банкови кризи, който влиза в действие от началото на следващата година. Средствата в него ще се натрупват през идните осем години.