Италиански защитници на правата на животните отправиха специална молба към папа в Франциск в навечерието на Великден. Те апелират да спре убийството на агнета за празника.  

"Свети отче ,  моля ви спрете срамното клане на агнета, убити само да задоволят човешката алчността на Великден", пише в писмото на Лоренцо Кроче, директор на италианската "Асоциация за защита на животнитеи и околната среда".

Кроче и организацията призовават за защита не само на агнетата, но и на други животни, които традиционно се колят за празниците. 

Практиката да се яде агнешко на Великден произлиза от текстове в Новия завет на Йоан. Иисус Христос е наричат "Божият агнец" в евагелието на Йоан, заради саможертвата му.  Лоренцо Кроче призовава папа Франциск да протегне ръката си над животните и да ги защити, защото те са "част от сътворението". 

"Асоциацията за защита на животните и околната среда" е разпратила писмото до световните медии и социалните мрежи, и апелира към всички хора по света да се откажат от месото на празничната трапеза.

От Ватикана всеоще няма отговор в публичното пространство.