Няма да има съкращения сред въоръжените сили, но предстоят съкращения в рамките на администрацията.

Това съобщи в Министерски съвет министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде БГНЕС.

След анализи ще стане ясно точно колко души от военната администрация ще бъдат съкратени. Ненчев обяви, че вероятно ще се проведе Съвет по отбрана в края на месеца, на който ще се обсъди категоризацията на служителите в първа и трета категория труд.

Запитан с каква цел ще провежда консултации с партиите в парламента, министърът каза, че програмата за развитие на отбранителните способности е изключително важна за Министерството на отбраната и тя трябва да се обсъди.

„Това е изключително важен документ, който бих искал да обсъдя с парламентарно представените партии в парламента. Влезе и промяна в закона за съвместна охрана на въздушното ни пространство и бих искал да изясня тези въпроси преди да влязат в пленарна зала”, добави Ненчев.

Той за пореден път изтъкна, че е изключително удовлетворен от това, което е постигнал за бюджета за отбрана.

„Малцина вярваха, че това е възможно. Изпълняваме изцяло ангажимента, който сме поели като страна членка на НАТО през септември 2014 г. в Уелс. Увеличаваме бюджета за отбрана, който става почти 1, 35 ва сто от БВП. В него има предвидени 80 милиона лева целеви разходи за военновъздушните сили, още толкова за военноморските сили. Приблизително около 40 милиона лева са за сухопътните войски, което е изключително голям успех за нас”, каза още Ненчев.

Бюджетът за отбрана от 2 на сто от БВП трябва да е факт до 2024 г., допълни министърът на отбраната.

Предвидени са два нови кораби за военноморските сили, чието изграждане е започнало. Най-вероятно те ще бъдат изработени в България.

Ненчев обяви, че след проекта за бюджет за 2016 г. е получил 12 рапорта за напускане, което определи като незначително.

„Благодаря на всички онези, които проявиха мъдрост, разбиране и се вслушаха в призива ни да останат далеч от улицата. Вярвам, че те постъпиха правилно. За мен винаги е било важно тези съществени въпроси да бъдат решавани в институциите, които са отговорни за тях, а не на улицата”, уточни военният министър.