Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и дясната му ръка Десислав Чуколов са се явили днес в Софийска градска прокуратура и са им били повдигнати обвинения за събитията пред клек-шопа на ул. "Раковски" на 9 октомври.

Това стана възможно, след като на 5-ти ноември всички партии с изключение на "Атака" гласуваха за снемането на имунитета на двамата депутати. Той бе поискан от главния прокурор Сотир Цацаров.

Сидеров и Чуколов са обвинени в хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост, както и в нанасяне на лека телесна повреда на полицейски служител при изпълнение на службата му. Според НК, ако бъдат признати за виновни, ги очакват до 5 години затвор за хулиганството, и от 1 до 5 години за леката телесна повреда:

Чл. 325. (2) Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Чл. 131. (2) За причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител, както и на митнически служител, на орган по приходите, на служител от Изпълнителната агенция по горите или на служител на Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна дейност, или на медицински специалист, на учител (възпитател) при или по повод изпълнение на службата или функцията му, наказанието е лишаване от свобода:

3. от една до пет години при лека телесна повреда по чл. 130, ал. 1;

Двамата са получили мерки за неотклонение "подписка" и са разпитани като обвиняеми. Утре първа точка в пленарното заседание на Народното събрание е имунитета на двамата и за втория инцидент - нахлуването в НАТФИЗ. Главният прокурор Цацаров е поискал и двамата да бъдат задържани.