СИМОНА РУСЕВА


БЕРЛИН – Ив Сен Лоран сътвори мечти от коприна, промени света на модата, превърна се в икона. Откъде е тръгнал и през какви изпитания е перминал, показва едноименният филм, чиято германска премиера беше снощи.

Лентата разкрива и неизвестни щрихи от живота на гения на кройките – често е изпадал в депресия, бил е алкохолно зависим и се е дрогирал. Въпреки грандиозния успех на модните му ревюта, е бил толкова плах и стеснителен, че на финала се е налагало буквално да го избутват на подиума, за да получи заслужени овации.

Пиер Берже

Филмът всъщност започва с края на Ив. Той е мъртъв, починал е на 1 юни 2008 г. в Париж на 71 г. Жив е неговият интимен приятел Пиер Берже /83/, на когото дължи много. Той е човекът, който му е вдъхвал кураж да продължи да твори. Берже разглежда събраната през годините от двамата колекция от произведения на изкуството и се връща в спомените си за един крехък и плах човек, сътворил империя – “Ив Сен Лоран”.

В ролята на модния крал се превъплъщава Пиер Ниней.

Пиер Ниней

"Това е страхотно попадение на режисьора Жамел Леспер. Ниней има същия глас, като на Ив, неговата походка, движенията", заяви след премиерата Берже.

Кариерата на родения на 1 август в Алжир Ив Сен Лоран започва, когато той е едва на 21 години и работи в ателието на Кристиан Диор. Изненадващо Диор почива само на 52 години. Ив става главен дизайенер на известната парижка модна къща.

Талантливият младеж налага свой стил. Той загърбва тънките талии. Неговите линии са елегантни, но тоалетите стават по-удобни и за жени, които са лишени от мерките на менекенките.

Въпреки грандиозния успех и славата, в света на блясъка Ив Сен Лоран остава скромен и свит човек. До срещата с Пиер Берже, който се превърща в негова упора.

През 1960 г. съдбата нанася изненадващ удар на дизайнера. Мобилизиран е и трябва да се бие на фронта в Алжир. Малко преди да поеме по пътищата на войната, Лоран получава нервна криза, която го поваля на легло. Настанен е в психиатрия. Фронтът му се разминава, но младежът започва все по-често да посяга към наркотици и алкохол. Модната къща “Диор” се раделя с него.

Единствен, който вярва в успеха на Ив е Берже, който отдавна е негов интимен приятел. Следва съдебна битка срещу “Диор” с искане за обезщетение заради внезапното уволнение – 120 000 долара, сериозна за времето си сума. Делото е спечелено. С тези пари и с малък заем през 1961 г. е основана новата модна къща “Ив Сен Лоран” (YSL). Берже става директор по маркетинга. Успехът не закъснява. Берже и Лоран съграждат световна модна империя. Славата се оказва непосилна за дизайнера. Той е далеч и от меркантилността, парите за него не са важни. Потиска го мисълта, че трябва да мисли и за оборотите. Неговата стихия е творчеството. Лоран все по-често изпада в депресия, вече не може да живее без наркотици. Жълтите издания това и чакат.

През 1989 г. приходите вървят стремглаво надолу. По настояване на Берже модната къща е продадена за 600 милиона долара на американска фармацевтична фирма, но Лоран остава главен дизайнер. Човешката драма с пиянство и дрога не го напуска. През 2002 г. го замества дизайнерът Том Форд. Ив Сен Лоран завинаги се разделя с модния подиум.

Плъзват слухове за тежко заболяване. Берже знае истината, но я таи. 

“Изключено беше дори да си помисля да обсъждам с Ив смъртта. Година и половина преди неговия край лекарите ми довериха, че туморът в мозъка му е в напреднала фаза и не може да се оперира. Не му го казах. Ив щеше да рухне и нямаше да е в състояние да доживее и малкото му останали дни”, споделя сега Пиер Берже.

Фаталният край настъпва на 1 юни 2008 г. в Париж. Това е краят на един човешки живот, но не и на световната марка “Ив Сен Лоран”. Сега тя е част от модната империя “Гучи”.