Световната антидопингова агенция (WADA) затвори Московската антидопингова лаборатория заради разразилия се скандал с покрити положителни допинг проби на руски лекоатлети. Мярката влиза в сила незабавно, а на местната антидопингова лаборатория се забранява да извършна всякакви дейности, включителни анализи на проби от урина и кръв. 

Тези дни в лабораторията ще влязат представители на WADA, за да извършат проверка.

Вчера гръмна скандал №2 в спорта тази година (след корупционния във ФИФА) - УАДА обяви специален доклад с уличаващи данни срещу руски лекоатлети и поиска изваждането на всички атлети на Сборная от състезания през олимпийската 2016 г. 

Твърди се, че лабораторията в Москва е замесена в схемата, тъй като е "покрила" положителни проби на състезатели преди игрите в Лондон през 2012 г. Това станало със знанието на местната федерация по лека атлетика и на олимпийския комитет. Руското правителство също било наясно с "мръсната игра".

Междувременно в Русия отхвърлиха всички тези обвинения.

"Трудно е да приемем такива твърдения, когато няма налични и безспорни доказателства. Обвиненията са безпочвени", заяви говорителят на правителството Дмитрий Пешков.

Ден по-рано и спортният министър Виталий Мутко бе на същото мнение. Все пак той обяви, че Русия ще сътрудничи на WADA.