БЕРЛИН - Състоянието на бившия германски канцлер (1974 – 1982 г.) Хелмут Шмидт (96 г.) е критично, той не е контактен, очаква се най-лошото.

Това съобщи днес личният лекар на социалдемократа легенда проф. Хайнер Гретен, като уточни, че състоянието на Шмидт драматично се влошава.

Бившият канцлер с дъщеря си Сузане.

Единствената му дъщеря Сузане Шмидт-Кенеди (68 г.) пристигна спешно от Лондон в Хамбург, където Шмидт живее в собствена къща. Дъщерята е омъжена и живее в британската столица, където работи като журналистка и финансова експертка за “Блумбърг”.

Лекарите се борят за живота на Шмидт, но надеждата да продължат живота му е минимална. Той е с температура над 39 градуса и е на системи.

Проф. Гретен е категоричен, че Шмидт не изпитва болки, тъй като непрестанно венозно му се подават обезболяващи препарати. “Повече е невъзможно да се направи”, заяви професорът за в. “Хамбургер Абендблат”.

Пациентът се захранва чрез системи, така му се вкарват и течности, както и обезболяващи.

Преди два месеца Шмидт претърпя тежка операция поради запушен кръвоносен съд в десния крак. Интервенцията премина успешно, но организмът му се оказа слаб и до пълно стабилизиране така и не се стигна. Към това се е прибавила инфекция, причините за която все още не са известни.

Лекарите и близките са категорични, че е безсмислено Хелмут Шмидт да бъде хоспитализиран. А и по време на редките моменти на просветление самият Шмидт категорично е отказал да бъде откаран в болница. Искал да се спомине у дома сред най-близките си. Според тях ексканцлерът е загубил волята си за живот.

Рут Лоа - приятелката на Хелмут.

За него в дома му се полагат денонощни грижи – лекари, болногледачи и полско семейство, което поддържа домакинството. Край леглото на Шмидт освен дъщеря му Сузане е и неговата приятелка Рут Лоа (82 г.). Ексканцлерът призна за връзката с бившата си сътрудничка през 2012 г., след смъртта на съпругата му Ханелоре. Рут Лоа не заживя със Шмидт в къщата му, но през деня двамата бяха неизменно заедно. Наскоро жената постъпи в старчески дом, който напуска, за да се види с приятеля си.