Министерството на спорта на Русия изучава доклада на Световната антидопингова агенция (WADA) за масова злоупотреба с допинг сред руските лекоатлети. Скандалът тресе световния спорт, а последствията могат да бъдат много тежки - изключване на състезателите на Русия от всички турнири догодина, в това число и от олимпиадата в Рио де Жанейро. Петима елитни спортисти пък са заплашени с доживотно изключване.

"Изучаваме доклада, каза руският спортен министър Виталий Мутко, цитиран от ТАСС. - Ако там има конкретни факти, ще вземем мерки. Но някои от замесените спортисти вече бяха отстранени."

По повод на обвиненията, че допингирани руски лекоатлети са участвали на олимпиадата в Лондон през 2012 г., Мутко каза следното:

"Не разбирам за какво говорят. Ако имат някакви доказателства, нека да ги дадат. Нека не се отклоняваме от правилния път. Леката атлетика изживява много сложен период и в тази ситуация сме длъжни да подкрепим президента на международната федерация Себастиан Коу. Известни са ни всички проблеми и ние открито сме говорили за тях."

Нататък Мутко говори за тежката битка с допинга, как всички "трябва да дадем" и т. н. и т. н.

Председателят на руската Федерална медицинско-биологична агенция Владимир Уиба не беше толкова предпазлив, колкото министърът на спорта. Той направо обяви, че допинг скандалът, предизвикан от доклада на Световната антидопингова агенция (WADA) е част от "политически мотивирана" кампания.

Руската агенция, оглавявана от Уиба, предоставя медицински услуги на състезателите на националните отбори. Уиба смята, че докладът е свързан с международните санкции срещу Русия във връзка анексирането на Крим и конфликтът в Украйна.
Уиба също така заяви, че заподозрените в употреба на допинг руски атлети ще запазят медалите си, защото анулирането на спортните им резултати ще изисква "огромен брой съдебни процедури".

До идния понеделник Руската федерация по лека атлетика трябва да отговори официално на WADA. 

Скандалът тръгна от филм на германската държавна телевизия ARD, според който 80 процента от медалистите на Русия на всички големи първенства от 2001 до 2012 г. са "доста съмнителни". Последваха публикации и в британския "Сънди таймс".

Твърди се, че руското правителство е било наясно с нарушенията. Съответно и федерацията по лека атлетика на страната.