Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Седмица след като изследване на Клуб Z доказа как гласовете на ДПС в пловдивския малцинствен квартал „Столипиново“ са се прелели в гласове за ГЕРБ на изборите за общински съветници, решихме да се върнем на местопрестъплението. Не слагаме последната дума в кавички, защото целият член 167 в Наказателния кодекс се занимава с т. нар. контролиран вот. А улики за това има.

На първия тур на изборите за кмет на Пловдив общо 33-те секции в „Столипиново“ гласуваха така: Иван Тотев (ГЕРБ) – 1802 гласа. Славчо Атанасов (ВМРО) - 743 гласа. Назад останаха кандидатът на Реформаторския блок Здравко Димитров – 549 гласа, Яшар Асан (“Солидарност“) - 514, Венцислав Каймаканов (ДПС) – 328, Дани Каназирева (“Съюз за Пловдив“) - 257, и Георги Гергов (БСП) – 219.

И както гласуването за общински съветници, така и гласуването за кмет показа същата тенденция – в секциите, където ДПС е била първа политическа сила на парламентарните избори преди година, номер едно се оказва новият стар кмет Иван Тотев от ГЕРБ.

И отново обрат

На втория тур обаче ситуацията става още по-интересна. Двойно нараства подкрепата за кандидата на ВМРО Славчо Атанасов и то точно в секции, където на първия тур подкрепата е била за неговия опонент.

Накратко: едни и същи хора гласуват за ДПС преди година, после за ГЕРБ на 25 октомври, а накрая за ВМРО на 1 ноември.

Секция 23:

ДПС е първа политическа сила с 81 гласа преди година, а ГЕРБ и Патриотичният фронт са втори и трети – съответно с 45 и с 15 гласа. Година по-късно гласовете за ДПС изчезват, Иван Тотев леко качва резултата на ГЕРБ на 55 гласа, а Славчо Атанасов удвоява резултата на политическата си сила до 37 гласа. На втория тур обаче се случва нещо без логично обяснение – гласовете за Тотев са по-малко от половината, отколкото на първия тур – само 26. И така в тази секция кандидатът на ВМРО на втория тур се оказва пръв с 54 гласа.

Същата тенденция се повтаря и в други секции.

Секция 45:

Тук е още по-интересно. Тази секция минава за „гербаджийска“. Преди година ГЕРБ е номер едно с 47 гласа. На първия тур Иван Тотев обаче получава по-малко – 34 гласа, а на втория тур още по-малко - 24 гласа, което е наполовина на резултата на опонента му.

Съседната секция 46 повтаря същия модел – гласовете на ГЕРБ намаляват на първия тур и съвсем изчезват на втория.

Секция 47:

Това си е класическа „депесарска“ секция според гласовете от парламентарните избори. На първия тур по общата тенденция тези гласове се насочват към кандидата на ГЕРБ, а на втория – към кандидата на ВМРО.

В съседната секция 51 резкият завой е още по-драстичен. Преди година ДПС има 187 гласа, а ГЕРБ – само 14. На първия тур безспорен победител е Иван Тотев с 81 гласа, а на втория тур гласа си за него потвърждават само 26 човека. Докато Славчо Атанасов умножава по 17 резултата на Патриотичния фронт – от 3 на 56 гласа.

Крайният резултат е, че кандидатите на ГЕРБ и на Патриотичният фронт получават от „Столипиново“ на първия тур съответно – 1802 и 743 гласа, а на втория - 2299 и 1494 гласа. Година по-рано общият им резултат е само 1011 гласа – почти четири пъти по-малко.

Всяка от тези секции е твърде малка, за да има отражение върху крайния резултат. Но всички заедна не са. Според протокола на Общинската избирателна комисия разликата между Тотев и Атанасов на финала е 1416.

Разбира се, тези резки движения не доказват престъпление. Те само показват, че едни и същи хора променят политическите си предпочитания за всички избори, дори и между първия и втория тур на едни и същи избори.

Нищо особено...

Ключови думи

Коментари

Добре дошли в реалността.

Развеселен

но пък никога не гласуват за РБ

Ами като не си плащат. Циганите са пазарно ориентирана паплач.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.