Седмица след като изследване на Клуб Z доказа как гласовете на ДПС в пловдивския малцинствен квартал „Столипиново“ са се прелели в гласове за ГЕРБ на изборите за общински съветници, решихме да се върнем на местопрестъплението. Не слагаме последната дума в кавички, защото целият член 167 в Наказателния кодекс се занимава с т. нар. контролиран вот. А улики за това има.

На първия тур на изборите за кмет на Пловдив общо 33-те секции в „Столипиново“ гласуваха така: Иван Тотев (ГЕРБ) – 1802 гласа. Славчо Атанасов (ВМРО) - 743 гласа. Назад останаха кандидатът на Реформаторския блок Здравко Димитров – 549 гласа, Яшар Асан (“Солидарност“) - 514, Венцислав Каймаканов (ДПС) – 328, Дани Каназирева (“Съюз за Пловдив“) - 257, и Георги Гергов (БСП) – 219.

И както гласуването за общински съветници, така и гласуването за кмет показа същата тенденция – в секциите, където ДПС е била първа политическа сила на парламентарните избори преди година, номер едно се оказва новият стар кмет Иван Тотев от ГЕРБ.

И отново обрат

На втория тур обаче ситуацията става още по-интересна. Двойно нараства подкрепата за кандидата на ВМРО Славчо Атанасов и то точно в секции, където на първия тур подкрепата е била за неговия опонент.

Накратко: едни и същи хора гласуват за ДПС преди година, после за ГЕРБ на 25 октомври, а накрая за ВМРО на 1 ноември.

Секция 23:

ДПС е първа политическа сила с 81 гласа преди година, а ГЕРБ и Патриотичният фронт са втори и трети – съответно с 45 и с 15 гласа. Година по-късно гласовете за ДПС изчезват, Иван Тотев леко качва резултата на ГЕРБ на 55 гласа, а Славчо Атанасов удвоява резултата на политическата си сила до 37 гласа. На втория тур обаче се случва нещо без логично обяснение – гласовете за Тотев са по-малко от половината, отколкото на първия тур – само 26. И така в тази секция кандидатът на ВМРО на втория тур се оказва пръв с 54 гласа.

Същата тенденция се повтаря и в други секции.

Секция 45:

Тук е още по-интересно. Тази секция минава за „гербаджийска“. Преди година ГЕРБ е номер едно с 47 гласа. На първия тур Иван Тотев обаче получава по-малко – 34 гласа, а на втория тур още по-малко - 24 гласа, което е наполовина на резултата на опонента му.

Съседната секция 46 повтаря същия модел – гласовете на ГЕРБ намаляват на първия тур и съвсем изчезват на втория.

Секция 47:

Това си е класическа „депесарска“ секция според гласовете от парламентарните избори. На първия тур по общата тенденция тези гласове се насочват към кандидата на ГЕРБ, а на втория – към кандидата на ВМРО.

В съседната секция 51 резкият завой е още по-драстичен. Преди година ДПС има 187 гласа, а ГЕРБ – само 14. На първия тур безспорен победител е Иван Тотев с 81 гласа, а на втория тур гласа си за него потвърждават само 26 човека. Докато Славчо Атанасов умножава по 17 резултата на Патриотичния фронт – от 3 на 56 гласа.

Крайният резултат е, че кандидатите на ГЕРБ и на Патриотичният фронт получават от „Столипиново“ на първия тур съответно – 1802 и 743 гласа, а на втория - 2299 и 1494 гласа. Година по-рано общият им резултат е само 1011 гласа – почти четири пъти по-малко.

Всяка от тези секции е твърде малка, за да има отражение върху крайния резултат. Но всички заедна не са. Според протокола на Общинската избирателна комисия разликата между Тотев и Атанасов на финала е 1416.

Разбира се, тези резки движения не доказват престъпление. Те само показват, че едни и същи хора променят политическите си предпочитания за всички избори, дори и между първия и втория тур на едни и същи избори.

Нищо особено...