Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сайтът "Биволъ" разпространи нов, пореден запис от разговор между две жени. Според сайта става въпрос за подсъдимите към момента съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, съответно бивш председател и бивш съдия от търговското отделение на СГС.

Според "Биволъ" събитията, за които си говорят, се отнасят за 19 февруари - същия ден, в който Янева е отстранена от длъжност заради разразилата се афера "Червей". Те логично се връзват с предишните три аудиофайла, за които Клуб Z вече писа, и според които някой си "Бойко" наредил на някой, споменат като "главния прокурор" да "опраска" Янева. В нейна защита пък бил "Жоро", който според сайта е председателят на Върховния административен съд Георги Колев.

От записа със сигурност личи, че и двете събеседнички са добре запознати със законодателството. Ето го и разговора, като използваме за имена на събеседничките споменатите от "Биволъ":

"Янева: Така... Аз звъня на главния прокурор. И се виждам с главния прокурор. Той веднага отреагира, казва: След 10 мин.,  така и така, ела. С главния прокурор коментираме следния момент. Той казва така: "Какво е твоето мнение?"

И аз му казвам - виж сега, започвам едно по едно да му ги казвам нещата...

Първо му казвам, че за срока според мен няма проблем, защото са отделни искания, има прекъсване, то се прекратява - започва да тече нов срок (между другото, точно това е тезата на защитата по делото "Червеи", което вече тръгна в съда, б.р.). За обект няма изискване по закон да е до 180 дни по едно оперативно дело и в рамките на една година- това е изискване само по отношение на лицата. Няма единен електронен регистър, обектът няма легална дефиниция, поради което даващият разрешение да го преценява.

Ченалова... Преценява, да!

Янева: ... И способите са извън мотивите на искането,...

Ченалова ... Точно така!

Янева: ... което значи че заявителят си преценява какви способи да използва. И всичките мои доводи аз съм му ги казала.

Той казва: Добре. Имай предвид, ако се наложи, може да те разпитаме като свидетел, или служителят ти по сигурността на информацията да ги каже всичките тези неща. Но, казва, имай предвид, че мене Бойко ме извика, каза ми да те опраскам, аз му казах, че на мен глупости не ми се правят, популистки ходове не ми се предприемат. И ще гледам да завоалирам нещата, така че, ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели.

Така както той едно време каза, че Роман Василев, ако си спомняш, го е подвел с някакво СРС, не знам дали го помниш тоя случай...

Ченалова: ... Помня го, помня го, когато подписа в Пловдив (Всъщност става въпрос за мегаскандала с делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и Тенчо Попов. През 2013 г. Цацаров заяви, че тогавашният градски прокурор Роман Василев е заобикалял закона при исканията на СРС-та по казуса и го е подвел. Двама от „челните редици“ на делото – Василев и шефът на столичното следствие Петьо Петров, напуснаха системата по живо по здраво без каквито и да е последствия, а след като вече плати веднъж на Цонев, България чака още осъдителни присъди в Страсбург, б.р.)

Янева: ... И аз изключително спокойна си тръгвам. Така...

След което Съюзът на съдиите скача в моя подкрепа срещу Бойко, след което ВСС пише декларация, след което Бойко самият омеква и казва: "Аз имах предвид, че всеки трябва да си носи отговорността. Макар че я познавам лично, тя трябва да си носи отговорността – това му е второто изказване."

От "Бивол" изреждат и няколкото очевидни - според тях - нарушения:

На Етичния кодекс на магистратите

2.3. По висящи пред него производства, магистратът не може да прави публични изявления или коментари, чрез които да се ангажира за крайния изход на случая или да създаде впечатление за пристрастност и предубеденост. Извън съдебните заседания той не може да обсъжда подобни производства пред други участници в тях, адвокати или трети лица, освен в предвидените в закона случаи;

На Наказателния кодекс:

Чл. 289. (Изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г., бр. 103 от 2004 г., в сила от 1.01.2005 г., бр. 75 от 2006 г., бр. 26 от 2010 г.) Който склонява длъжностно лице от разследващите органи или от прокурорските или съдебните органи да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

И пак на етичния...

1.2. Магистратът не допуска и не се поддава на каквото и да е външно влияние, натиск, заплахи, пряка или косвена намеса в работата си, независимо от техния източник, повод или причина;
1.5. Магистратът е длъжен да информира органите на съдебната власт и обществеността при всеки опит за накърняване на неговата независимост.

И пак на Наказателния...

Чл. 288. (Изм. – ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 .

Чл. 294. (1) (Изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказано, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление, се наказва за лично укривателство с лишаване от свобода до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания.
(4) (Нова – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм., бр. 27 от 2009 г.) Ако деецът е съдия, прокурор, следовател или полицейски орган, разследващ полицай, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

Следва продължение?

Ключови думи

Коментари

Импала

И кво...?

Нали на всички е ясно, че Цветан Василев и Иван Костов стоят зад тези интриги. Отмъщават си на Цацата.

Забрави Радан и Москов

шморц

Разговора на Янева с главния прокурор, него ако имате записан - пускайте - ако не, не ни занимавайте с глупости. Те тия две патки може и да са си говорят по сценарии, с цел да си отмъщават за производствата срещу тях

mardafi

Тия две гадни гранита не са ли в затвора

Атанас

А покровителите им не са ли също за затвора?!?

Импала

Тия двете дали не са казали, че "ГЕРБ ще фалшифицира изборите", че "Бойко Борисов изнася държавния резерв със карго полети до Ливан", нещо за "коалицията Бостан". Ако са казали - да знаете, че това е самата истина.

Оставка на цацата!

Ако имахме независим прокурор, като в Румъния, Цацаров и Боко вече щяха да дават показания.

тука е така

Само че ТУКА Е ТАКА!

Атанас

Нищо ново под слънцето. За съжаление последствията от този разговор, в който на всеки мислещ човек става ясно за какво иде реч, ще бъдат отново никакви. Точно като след записания разговор между ББ и Мирослав Найденов, точно както след записания разговор между ББ и Танов за Мишо Бирата, който загина при мистериозни обстоятелства (инфаркт) в хотела на Вальо Златев. Живеем във феодална система, това е.

Нищо общо - тука две подсъдими си говорят, че срещу тях има световна конспирация. Които и двама подсъдими да вземеш - те ще си говорят същите неща. Чудя се защо изобщо някой реши, че този разговор е интересен.

Импала

Очаквайте следващия епизод: Янева и Ченалова си говорят, че са поръчани от Обама, защото са станали неудобни на Ислямска държава. С което Обама е нарущил Етичния, Наказателния и Междугалактическия кодекс... жалко, че в Щатите нямат прокурор като в Румъния

DogWoman

А ако двете лейдита си седят в две съседни стаи и си говорят по телефона, за да си се записват сами и да подхранват "Бивол" - ко праим? И примерно в момента се уговарят да създадат "епизод 4"? Ей това е проблемът с такъв тип "материали" - че всеки може да си измисли версията, която най-много му отърва.

Това, което сте написали, уважаема, е нескопосан кризисен PR!

дебелян пеевский

Как "и кво" - прочетете оригинала в Биволъ, там ясно са описани всички нарушения, извършени от споменатите в статиите. В цивилизования свят за такъв скандал следват оставки за участниците, от мафиота-премиер, до сводника-прокурор.

Радев

Интересно как Боко е в състояние да привика Цацата?

tibia

Преди години прокурорът Роман Василев /вече е извън съдебната система/ отиде във Военна болници и НАРОЧНО изкрещя на един тлъст крадец /бивш военен министър/, че е престъпник. Още същия ден мастити адвокати заявиха, че Цонев не може да бъде осъден, защото г-н прокурорът е компрометирал процеса. Сега гледаме как "Бивол" вероятно срещу няколко "кошници с плодове" прави същото. При тези записани и публикувани разговори, не може да има справедлив съдебен процес. Ченалова и Янева са съдийки, които са гордост за всяка мафия и знаят какво и как да направят, за да отърват затвора. Аз не знам кой е Бойко, но знам, че заподозрените са поне трима - Бойко Рашков, Бойко Найденов и Бойко Борисов. Също така ноторно известно е, потвърдено от премиера Борисов, че съдия Ченалова е ходила в къщата му в Банкя, за да се оплаква от политическа репресия и да пита дали ГЕРБ участва в нея. Не знам дали ще има реформа в съдебната система, но като гледам колко лешояди и хиени я напускат, може и да няма нужда!

DogWoman

пеевский, "в цивилизования свят" НЕ Бивол описва нарушенията по членове на закона и НЕ Бивол издава присъди. Откъде изтичат тези записи? От комшийката Сийка, която случайно чула от балкона? Тези ченгеджийски игрички сме ги гледали вече толкова пъти, че изобщо не е смешно.

тука е така

Странно ми е само,защо нищо от това не се споменава по телевизиите!!!Някой прави ли му впечатление?

дебелян пеевский

Не знам на тебе какво ти е смешно, но на мен не ми е смешно, че България се управлява от треторазредни мръсни мутри, на които им дърпат конците от всички страни.

geg

Ами оттегли се, де ;)

дебелян пеевский

Забележете как герберастките тролове раздуват една и съща опорна точка. Привечер очаквайте tibia и Развеселен с повторение ;)

Развеселен

законно ли е така да се подслушва?

Развеселен

ясно, има минуси, значи не е законно

дебелян пеевский

Що за въпрос, Цвъки Ухото нали го оправдаха? Значи всичко е 100% законно. Може и 120.

DogWoman

Дебеляне, объркал си се. Цветанов беше оправдан, задето не разрешил подслушване. Излиза, че да не разрешиш подслушване не е незаконно. Остава да отговорим дали е законно да подслушваш без разрешение. Или да изнасяш записи, които законно си направил в рамките на разследване... преди да е започнало разследването. Вероятно за да може евентуален съдебен процес след това да е 100% компрометиран и всеки тройкаджия от ЮЗУ да защити успешно двете лейдита на снимката.

Физаряткин

Гучи и Армани от мола не се купуват с едната заплата, дами.

tibia

дебелян пеевский, коя опорна точка въртя и кое не е вярно?

Ощавен маркиз

Освен че се ИЗработват от недоделковци, има ли неква друга връзка между Биволя и ПИК-ата. Некой може ли тука да направи конюнкция? Бактън от красно-агентурни преходо-пренасящи "кориди"...

Николов

Понеже джунглата е пълна, много от нейните обитатели се правят на ударени,че техните тези могат да минат метър.И най-смешната им теза е ,че този Бойко не е онзи Бойко, а онези някакви си Бойковци. Абе приятели,пак сте хванати на калъп и се чудите как да се измъкнете. Защото истината се крие в отговора: Кой може единствено да нарежда на Главния прокурор у нас. И още-законно ли е някой да се бърка в работата на Главния прокурор и ако не е защо не го санкционират. Ето тези простички въпроси вълнуват търсачите на истините. Разбрахте ли все още има такива търсачи.

tibia

Николов, как си? Нали още си от тия, дето "червеното знаме" ви роди, а не мама и тате? Това е, за да изсечем част от джунглата. Значи имаме си работа с две бивши съдийки, затънали до веждите в лайна, които ли лафят с каква врътка да отърват затвора и КОЙ КАК МОЖЕ ДА ИМ ПОМОГНЕ! Споменават за някакъв Бойко, но никъде за Борисов, както и никъде за Бойко Борисов. Каква е целта? Ами очевидно е една - да се докаже, че има външна намеса! Същото театро го игра една съдийка /най-обикновена мастия/, преди няколко години. Нея тогава Български хелзинкски комитет я направи "човек на годината". Та тя изчака да изтече 5-годишен давностен срок и банкера-крадец Тилев не беше осъден, обра банка и се измъкна, разбираш ли?! Събуди се, Николов, събуди се! Със стари курви нов алогейт и с изтъркани стари ДС номера нова "Мелодия на годината"!

#ОСТАВКИБЕ!

камъче

Преди малко Маргарита Михнева разказа за доклад на Бойко Рашков, който по времето на Орешарски беше назначен за шеф на специализирано бюро за СРС-та. Ами та той не я е опраскал, а направо спраскал Янева, заради разписани от нея разрешения! Рашков си е човек на БСП, бивш шеф на следствието и най-малкото човек с опит. Точно заради неговия доклад, Янева е разследвана и вече има дело! Точните му думи са, че "става дума за страшни нарушения"! Бивол явно го правят за пари, двете кокони, защото в Сливен било много ветровито, но какви ги върши главния прокурор, ако казаното е вярно?

Мария Зангова

Много модерно, в крак с времето! Воали прикриват професионалната некомпетентност и закононарушенията на тези, които трябва да прилагат и спазват закона. Реформите, може би, ще се случат в далечното необозримо бъдеще. Ако тогава все още има държава на име България.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.