Американските власти съобщиха, че са открили мъртъв руски гражданин в стая в хотел на площад „Дюпон съркъл“ във Вашингтон. Причината за смъртта е инфаркт.

По-късно посолството на Руската федерация в САЩ потвърди, че става дума за 57-годишния Михаил Лесин – бивш директор на „Газпром“ и бивш министър на печата. Лесин е бил съветник на президента Владимир Путин по развитието на медиите и информационните технологии и вдъхновител на глобалния проект Russia Today (RT).

Президентът Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма до семейството на Лесин:

Президентът високо цени огромния принос, който Михаил Лесин има в установяването на съвременни руски средства за масова информация“, се казва в изявлението на Кремъл.

Лесин започва кариерата си в Творческо-производственото обединение „Игра-техника“, припомня РИА Новости. След това е бил директор на Младежко творческо обединение РТВ, което през 1991 година се преобразува в рекламна агенция Video International.

Михаил Лесин успява да превърне агенцията в един от най-големите играчи на руския рекламен и медиен пазар.

През 1999 година той става министър на печата, радиото, телевизията и средствата за масова информация. За кратко е началник на управлението по връзки с обществеността в Кремъл. Работи и като зам.-председател на държавния радио и телевизионен консорциум ВГТРК.

РИА Новости припомня, че слуховете свързват Лесин и с фабрикуването на еротичния видеозапис, който компрометира бившия главен прокурор на Русия Юрий Скуратов.

Лесин работи в продължение на 5 години и като личен съветник на Путин по развитието на медиите.

Наричан е медиен олигарх. Прякорът му в правителствените среди бил „Булдозерът“.