Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сайтът "Биволъ" пусна поредица от записи, за които се твърди, че са разговор между две подсъдими вече съдийки - бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и бившата й подчинена Румяна Ченалова, която се прочу покрай делото "Белведере".

Участниците в разговорите нито са потвърдили, нито са отрекли тяхната достоверност. Не е известен и начинът, по който от "Биволъ" са се сдобили с тях. Клуб Z ги публикува заради съмненията за нарушения, чиято проверка е от обществен интерес. 

Според изданието аудиофайловете говорят за търговия с влияние, лобиране, задкулисни решения, "сговаряне на хората" във Висшия съдебен съвет и дори нареждания за "опраскване" от премиера Бойко Борисов към главния прокурор Сотир Цацаров.

В първата част (оригинала чуйте тук), разпространена преди два дни, се чува женски глас, който обяснява за събития, свързани най-вероятно с дългото умуване във Висшия съдебен съвет как да се процедира с Янева. Изписваме имената на събеседниците такива, каквито са според "Биволъ".

От Клуб Z са поясненията в скоби кои са предполагаемите отсъстващи обекти на разговора, както и за събитията от съответните дати:

Янева: ... Обаче днеска какво става. Днеска става, че те (членовете на ВСС, б.р.) се изпокарват зверски. Решават, че трябва да ме изслушат, процедура, която никъде под слънцето я няма. Вътре става едно гъмжило.

Жоро Колев (председателят на Върховния административен съд, б.р.) ми се обажда и казва: "Тука хората не искат да те отстраняват." Обаче, казва, аз съм много притеснен. Защото, казва, главният прокурор, ако не те отстраним, ще те привлече като обвиняема.

И тогава вече, нали знаеш по закон, е задължително да ме отстранят. Щото 230 от ЗСВ (Закона за съдбната власт, б.р.) казва...

Ченалова: ... ако си привлечена, е императивно...

Янева: ... ако е образувано срещу тебе - може, ал. 2, ал. 1, ако си привлечен - следва. И той казва: "Не знам дали не е по-добре да те отстраним." И аз му казах: Жоро, действай, сговаряй ги хората, по-добре да ме отстранят. Просто да се свърши т'ва нещо.

Или най-много, ако не ме отстранят, утре сутринта да отида да си напиша оставката и да я подам.

Румяна Ченалова: Добре де, защо - аз това не разбирам, може ли така да ти пише и да ти праща сигнали и...

Владимира Янева: Не знам,... не мога да ти кажа, не знам.

...

Владимира Янева: Ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко.
С тая разлика обаче - Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал.

Мъжки глас: Красота!

Владимира Янева: Жоро вика: Аз му звънях няколко пъти, той не ми вдига.

На второто аудио дамският глас прилича на онзи от първия запис, но има и по-активно участие на мъжа събеседник. Прави се пояснение на казуса от горния запис - по кой "параграф" да бъде процедирано с Янева във ВСС, така че да има най-малки последствия за нея.

Янева: .... Жоро ми се обади и ми каза, че най-вероятно няма да могат да съберат гласове да ме отстранят. Но ми каза: „По-добре да те отстраниме“, защото той законът знаеш ли как е – когато е образувано срещу тебе производство, могат да те отстранят, тоест преценка. Обаче когато си привлечен като обвиняем, трябва да те отстранят, тоест императивно. И сега, ако те днеска не ме отстранят, той (явно главният прокурор, б.р.) ще ме привлече (към наказателна отговорност – б.а.), което е още по-лошо. Тоест, по-добре да ме отстранят“.

Мъж: Цецо натиска яко. 

Янева: 100%, 100%…

МъжПобъркал се е, побъркал се е!

Янева: Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил. Той снощи, като ми се обади (не става ясно кой - обичайният събеседник "Жоро" или "натиснатият" главен прокурор, б.р.), ми вика: “Т‘ва е най-малкото, което успях да направя в тая цялата ситуация.”

На третия запис, изтекъл в "Биволъ" днес, вече става въпрос освен за "Бойко" и за евентуален негов натиск върху членове на независимата съдебна система в лицето на главния прокурор...

Янева: Четвъртък - Бойко на министерски съвет вика Христо Иванов (министъра на правосъдието, б.р.) и му казва: "Иди там и виж, занимай се с тия съдийски разрешения за СРС-та (явно става въпрос за скандала "Червей", по който Янева към днешна дата вече е подсъдима, б.р.). И виж какви са нарушенията и постави въпроса пред ВСС."

Това става в сряда на заседание на Министерски съвет.

Сряда вечерта се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска...

Ченалова: Тва Бойко?

Янева: Бойко! После ще ти кажа кое от кой знам, първо ти казвам фактологически едно след друго как следват...

Значи сряда на министерски съвет... Преди това Бойко Рашков (шеф на бюрото за контрол на СРС, б.р.) е бил при него и му е занесъл доклада и той го е гледал.

Значи, сряда на Министерски съвет го казва това на министъра - виж ги там тия съдийски разрешения и постави въпроса на Съвета... Вечерта в сряда се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска.

В четвъртък министърът на правосъдието поставя въпроса, като пристига и Бойко Рашков (става въпрос за 12 февруари т.г., когато Рашков посети ВСС, но въпреки това кадровиците отказаха да образуват дисциплинарка срещу Владимира Янева. Оправданието беше, че само двама от тях имат достъп до класифицирана информация, т.е. - мнозинството не може да вземе решение, без да чуят СРС-тата, б.р.)... Като министърът на правосъдието казва, че го е поканил пред ВСС.

Обаче се изпуска и казва: "Ние вчера, като се видяхме с него..." Т.е. - Бойко Рашков и министърът на правосъдието са се видели в сряда...

Ченалова: Така...

Янева: ...Така. В четвъртък съветът слуша и казва: тоя доклад не е разсекретен, ние нямаме допуск до класифицирана информация, не можем да го четем, а и какво становище можем да вземем по него.

Ченалова: Да.

Янева: Бойко Рашков се вбесява, казва, че съветът не му е обърнал внимание и става и си заминава. Министърът също побеснява, обаче нищо не става.

Бойко Борисов тръгва да пътува за Белгия, за Брюксел. Пристига в Брюксел и пред българските журналисти в Брюксел казва...

Ченалова: ... нататък вече го знам...

Янева: Казва: ... тази съдийката Влади Янева-а-а, 400 дни-и-и и т.н.... (всъщност тогава премиерът Борисов, ядосан от присъдата на Цветан Цветанов от 4 г. затвор, каза, че тези по "Червей" заслужават по 400 години, а не става въпрос за 400 дни. Присъдата на втория човек в ГЕРБ тогава все още не беше отменена, б.р.). Щото дала разрешение 300 дни (толкова са подписаните по "Червеи", което нарушава Закона за СРС, б.р.), кви са тия работи, защо така и така нататъка...

Идва пресаташето (неясно на коя институция, б.р.) и ми казва: "От сигурен източник от "Правен свят" към мене изтече информацията, че ще те привличат като обвиняема... че ще ти повдигат обвинение и ще ти искат отстраняването. От прокуратурата."

Според "Биволъ" от данните в записите има основания дори да се образуват назателни производства. Пред сайта и двете съдийки - Ченалова и Янева отказват коментар.

Днес на заседанието на ВСС председателят на ВАС Георги Колев бе попитан за "ало"-аферата.

"Няма как да коментирам разговор, без да коментирам дали той е реален, дали съществува, защото аз няма как да знам. Две жени си говорят помежду си... Извинете, мене ме намесват в разговори помежду си много пъти постоянно. Съжалявам, но това е ситуацията. Дали съм говорил с Янева някога? Естествено и ще продължавам да разговарям. Дали съм дал съвети? Не съм дал на никого", коментира Колев.

На въпрос дали е говорил конкретно по "Червей", той заяви, че в този ден няма никакъв спомен за какво е говорил с нея.

"Що се касае до това, дали съм търсил премиера - това е абсолютно несериозно", каза председателят на ВАС. Запитан и дали се е обаждал на Борисов по довод "Червей", той повтори, че е абсолютно невярно.

"Не мога да твърдя, че съм близък с него, но съм имал много срещи с него - за сградния фонд, за такива проблеми", каза Георги Колев.

На въпрос дали е лобирал пред ВСС за Янева, Колев отговори, че заседанието тогава е било публично и всички са могли да чуят неговото становище иѝ позиция. Колев напомни, че тогава е предложил тя да бъде отстранена като председател,  но не и като съдия.

"Защо точно сега се пуска този запис - 9 месеца по-късно, след предприемането на реформи във ВАС (има предвид оспорваната от мнозина трета колегия, чието създаване бе гласувано наскоро, б.р.)? Аз съм човекът, който изрази негативно отношение за промените в различни закони и в Конституцията. Проследете предложенията, които са направени между първо и второ четене на измененията в основния закон, от кой са направени и какво съдържат. Изводите оставям на вас."

Той определи публикциите и като "подозрителна синхронизация между множество издания, публикували записа".

Ключови думи

Коментари

Радев

Въпросът "ама защо точно сега" винаги ми е бил любим. Следващите са: "Кой има полза", "Клатят законното правителство" и пр.

mardafi

болшевиките подкрепени от савецка русия се опитват да клатят лодката - вероятно това е предсмъртен гърч

Развеселен

това са доноси

За подобен разговор/ако е истински/, трябва да падат глави. Тази държава все повече заприличва на някъв фарс. Не знам изобщо някой вярва ли в българската съдебна система?

Българин

Ми като е некадърно да пада тъпото правителство, от руснаците не се плаша, техните жалки мекерета Сидеров и Миков нямат шанс.

И Кой остава тогава?

Трън

Горките са ги скъсали от опраскване - съдебната система и разделението на властите. Нали, "ти си го избра".

"ти си го избра" е от стар запис, междувременно 'го' показа как работи

Аз пък вече мисля да отида да живея в Румъния.

tibia

Първо, не е ясно дали има такъв разговор изобщо! Второ, очевидно става дума за Бойко Рашков, който не просто даде Янева на прокуратурата, а я разобличи, изваждайки десетки решения с нейния подпис от неговото Бюро. От разговора става ясно, че Борисов е действал чрез министъра на правосъдието, а той във ВСС. Цитатът напълно отговаря на стенограмите от заседанията на МС. Чета ги тез простотии и си викам: ех, какви велики компроматни времена бяха! Вземеш някой лев от миролюбиви спонсори и някой с шлифер и флашка ти цъфне на вратата. После тутакси седнеш да гледаш в кой южен квартал да си купиш мезонет. А не като сега! Оная вечер слушам Гъмзата от Шоуто на Слави да пее как Борисов го издирвали в Лихтенщайн. В държавата на Юнкер, ще рече! Да знаете, че всичко си има край, но краят на някои мекерета ще бъде запомнящо се зрелищен!......П.П След огромния творчески успех на Ненчо Балабанов, и аз вече си нямам доверие на ...гласа!

да

Бивол не се интересува от нищо друго освен да изобличи Бойко Борисов. От девет кладенеца вода ще докара, ще го покаже със каквито искаш снимки, само да го натопи, така че, харесвам Бивол, но той прави едно й също нещо от много време и все по един й същи начин.

ДА ПРИПОМНИМ

ЛЮБОВТА НА ШЕФКАТА НА СГС КЪМ ПОДСЛУШВАНИЯТА - по материали от медиите: 10 февруари 2012-та: "Ето днес «Стандарт» съобщава, че председателката на Софийски градски съд (която съвсем случайно е семейна позната на Цветанов), написала писмо до МВР, в което настоявала службите да използват максималния законов срок от 2 м. в исканията си до съда за прилагане на СРС-та. И като я питат в комисията в НС защо, тя рекла, че така се икономисва хартия, тоест дървета. И изобщо появяват се еколози където най-малко очакваш."

никмик

И аз бих я опраскал!

Николов

Пак има съмнение дали записът е автентичен. Ами помните ли ,че и за Мишо Бирата, лека му пръст, се съмняваха, съмняваха, съмняваха и накрая самият премиер си каза ,че е истина. Та и тук така- още ли има хора да се съмняват. Вече има ли човек, който да не знае как се управлява у нас- всичко става от телефона на един човек. Ама е тъжно за такива като Тибиа, която се мъчи от девет дерета вода да донесе, за да измие окаляното лице на своите фаворити. Напразно ,Тивиа. Както казва Вапцаров: "Ресто, не струва!" Между другото да питам. Какво значи, че краят на някои мекерета ще бъде зрелищен? На кой стадион ще ни затваряте. Понеже свиря на китара ,дали ще ми дадат да си я взема. Поне малко да приличам на Виктор Хара. И накрая. Прочетохте ли статията на Дачков в " Гласове" за изборите във Враца. Ако несте-побързаите! Ще видите как се е преродил нашият Ганьо.

дебелян пеевский

Биволъ са единствените разследващи журналисти в Бг-то. Останалите са тиня и блатО от препечатки.

tibia

На всеки, който ще "тича" да чете Дачков, мога да му препоръчам да си купи преди това нещо яко почистващо, както и освежител за уста. Изобщо във времето дуетът Кулезич-Дачков доказаха, че освен проста купена журналистика има и подла купена журналистика! Малко факти: сайт "Гласове", 14.01.2011 22:22 Борисов: Записите са манипулирани... Първанов ми се обади за Мишо Бирата... Не се срамувам от нищо... Аз съм убеден, че това са манипулирани разговори. Снощи ми се обади на мобилния телефон г-н Явор Дачков. Десет минути поне ме въртя колко е лош Цветанов, колко е лош Дянков... Чувам... Може би или не им стигаха някои реплики, не знам. Нямам обяснения – след 22,00 часа нормално ли е да се обади журналист на премиера и десет минути да му обяснява колко са му лоши министрите.....Николов, аз пия от един кладенец, в който гледам да не плюя. А иначе съвсем професионално засичам една информация поне от 3 източника, но отдавна не се залъгвам, че са независими!.....П.П Записите не са доказателство в съда. И сега в задачката с повишена трудност, която се падна на Николов, се пита защо?

камъче

Сайтът Бивол не е за разследваща журналистика. Те разпространяваха грамите по скандала Уикилийкс /писма на американски посланици/ и публикуват преведени коментари от чужди издания, на които от Бивол само им добавят "авторитетни". Семпла работа! Те чакат някакъв грандиозен световен скандал и държат правата за разпространяването му в България!

ДАЧКОВ И КОЛЕЗИЧ хе са в редакцията на БИВОЛ и са раследващи журналисти и когато пишете първо питаите и тогава даваите мнение а що се отнася за АЛО ЖОРЕ то имаше и с МИШО бирата и с НАИДЕНОВ И ПРОКУРОРА и какво от това пиши за какво от това

11:19:04......Дали трябва да се отговаря на тотално неграмотни? Не, не трябва! Така ги поощряваме!

Аз

Един ден се прибирам към дома и пред едно кафе на Нишава близо до Южния парк виждам как Жорко и Владето си пият кафето и си говорят.До колкото знам и двамцата не живеят наблизо. Явно беше някаква явка далеч от шумотевицата.

Николов

Абе,какви хора сте. Ясно се чува на записа ,че едната съдийка казва,че Бойко е казал на Цацаров да я опраска и вие пак търсите под вола теле. Ми нали главният прокурор е независим. Хайде поне веднъж се смирете и преглътнете истината. Аз съм сигурен,че такива разговори и потъпквания на елементарни демократични и принципни порядки на ден са десетки и десетки. Но тия, които оправдават това поведение, надминаха отдавна Матросов. Вече няма с кого от световната история да ги сравнявам. Като има такъв гаф, няколко дни си заключете устата.

хибридна воня

Сайтът "Биволъ" пусна поредица от записи, ЗА КОИТО СЕ ТВЪРДИ, че са разговор между две ПОДСЪДИМИ вече СЪДИЙКИ. Нова порция записи, посветена на АФЕРАТА "ЧЕРВЕИ", изтече в сряда в мрежата. Основен герой отново е бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, която е записана да разказва на НЕИНДИФИЦИРАН МЪЖ за натиска, оказван НАЙ-ВЕРОЯТНО от премиера Бойко Борисов на главния прокурор Сотир Цацаров!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.