Сайтът "Биволъ" пусна поредица от записи, за които се твърди, че са разговор между две подсъдими вече съдийки - бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и бившата й подчинена Румяна Ченалова, която се прочу покрай делото "Белведере".

Участниците в разговорите нито са потвърдили, нито са отрекли тяхната достоверност. Не е известен и начинът, по който от "Биволъ" са се сдобили с тях. Клуб Z ги публикува заради съмненията за нарушения, чиято проверка е от обществен интерес. 

Според изданието аудиофайловете говорят за търговия с влияние, лобиране, задкулисни решения, "сговаряне на хората" във Висшия съдебен съвет и дори нареждания за "опраскване" от премиера Бойко Борисов към главния прокурор Сотир Цацаров.

В първата част (оригинала чуйте тук), разпространена преди два дни, се чува женски глас, който обяснява за събития, свързани най-вероятно с дългото умуване във Висшия съдебен съвет как да се процедира с Янева. Изписваме имената на събеседниците такива, каквито са според "Биволъ".

От Клуб Z са поясненията в скоби кои са предполагаемите отсъстващи обекти на разговора, както и за събитията от съответните дати:

Янева: ... Обаче днеска какво става. Днеска става, че те (членовете на ВСС, б.р.) се изпокарват зверски. Решават, че трябва да ме изслушат, процедура, която никъде под слънцето я няма. Вътре става едно гъмжило.

Жоро Колев (председателят на Върховния административен съд, б.р.) ми се обажда и казва: "Тука хората не искат да те отстраняват." Обаче, казва, аз съм много притеснен. Защото, казва, главният прокурор, ако не те отстраним, ще те привлече като обвиняема.

И тогава вече, нали знаеш по закон, е задължително да ме отстранят. Щото 230 от ЗСВ (Закона за съдбната власт, б.р.) казва...

Ченалова: ... ако си привлечена, е императивно...

Янева: ... ако е образувано срещу тебе - може, ал. 2, ал. 1, ако си привлечен - следва. И той казва: "Не знам дали не е по-добре да те отстраним." И аз му казах: Жоро, действай, сговаряй ги хората, по-добре да ме отстранят. Просто да се свърши т'ва нещо.

Или най-много, ако не ме отстранят, утре сутринта да отида да си напиша оставката и да я подам.

Румяна Ченалова: Добре де, защо - аз това не разбирам, може ли така да ти пише и да ти праща сигнали и...

Владимира Янева: Не знам,... не мога да ти кажа, не знам.

...

Владимира Янева: Ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко.
С тая разлика обаче - Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал.

Мъжки глас: Красота!

Владимира Янева: Жоро вика: Аз му звънях няколко пъти, той не ми вдига.

На второто аудио дамският глас прилича на онзи от първия запис, но има и по-активно участие на мъжа събеседник. Прави се пояснение на казуса от горния запис - по кой "параграф" да бъде процедирано с Янева във ВСС, така че да има най-малки последствия за нея.

Янева: .... Жоро ми се обади и ми каза, че най-вероятно няма да могат да съберат гласове да ме отстранят. Но ми каза: „По-добре да те отстраниме“, защото той законът знаеш ли как е – когато е образувано срещу тебе производство, могат да те отстранят, тоест преценка. Обаче когато си привлечен като обвиняем, трябва да те отстранят, тоест императивно. И сега, ако те днеска не ме отстранят, той (явно главният прокурор, б.р.) ще ме привлече (към наказателна отговорност – б.а.), което е още по-лошо. Тоест, по-добре да ме отстранят“.

Мъж: Цецо натиска яко. 

Янева: 100%, 100%…

МъжПобъркал се е, побъркал се е!

Янева: Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил. Той снощи, като ми се обади (не става ясно кой - обичайният събеседник "Жоро" или "натиснатият" главен прокурор, б.р.), ми вика: “Т‘ва е най-малкото, което успях да направя в тая цялата ситуация.”

На третия запис, изтекъл в "Биволъ" днес, вече става въпрос освен за "Бойко" и за евентуален негов натиск върху членове на независимата съдебна система в лицето на главния прокурор...

Янева: Четвъртък - Бойко на министерски съвет вика Христо Иванов (министъра на правосъдието, б.р.) и му казва: "Иди там и виж, занимай се с тия съдийски разрешения за СРС-та (явно става въпрос за скандала "Червей", по който Янева към днешна дата вече е подсъдима, б.р.). И виж какви са нарушенията и постави въпроса пред ВСС."

Това става в сряда на заседание на Министерски съвет.

Сряда вечерта се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска...

Ченалова: Тва Бойко?

Янева: Бойко! После ще ти кажа кое от кой знам, първо ти казвам фактологически едно след друго как следват...

Значи сряда на министерски съвет... Преди това Бойко Рашков (шеф на бюрото за контрол на СРС, б.р.) е бил при него и му е занесъл доклада и той го е гледал.

Значи, сряда на Министерски съвет го казва това на министъра - виж ги там тия съдийски разрешения и постави въпроса на Съвета... Вечерта в сряда се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска.

В четвъртък министърът на правосъдието поставя въпроса, като пристига и Бойко Рашков (става въпрос за 12 февруари т.г., когато Рашков посети ВСС, но въпреки това кадровиците отказаха да образуват дисциплинарка срещу Владимира Янева. Оправданието беше, че само двама от тях имат достъп до класифицирана информация, т.е. - мнозинството не може да вземе решение, без да чуят СРС-тата, б.р.)... Като министърът на правосъдието казва, че го е поканил пред ВСС.

Обаче се изпуска и казва: "Ние вчера, като се видяхме с него..." Т.е. - Бойко Рашков и министърът на правосъдието са се видели в сряда...

Ченалова: Така...

Янева: ...Така. В четвъртък съветът слуша и казва: тоя доклад не е разсекретен, ние нямаме допуск до класифицирана информация, не можем да го четем, а и какво становище можем да вземем по него.

Ченалова: Да.

Янева: Бойко Рашков се вбесява, казва, че съветът не му е обърнал внимание и става и си заминава. Министърът също побеснява, обаче нищо не става.

Бойко Борисов тръгва да пътува за Белгия, за Брюксел. Пристига в Брюксел и пред българските журналисти в Брюксел казва...

Ченалова: ... нататък вече го знам...

Янева: Казва: ... тази съдийката Влади Янева-а-а, 400 дни-и-и и т.н.... (всъщност тогава премиерът Борисов, ядосан от присъдата на Цветан Цветанов от 4 г. затвор, каза, че тези по "Червей" заслужават по 400 години, а не става въпрос за 400 дни. Присъдата на втория човек в ГЕРБ тогава все още не беше отменена, б.р.). Щото дала разрешение 300 дни (толкова са подписаните по "Червеи", което нарушава Закона за СРС, б.р.), кви са тия работи, защо така и така нататъка...

Идва пресаташето (неясно на коя институция, б.р.) и ми казва: "От сигурен източник от "Правен свят" към мене изтече информацията, че ще те привличат като обвиняема... че ще ти повдигат обвинение и ще ти искат отстраняването. От прокуратурата."

Според "Биволъ" от данните в записите има основания дори да се образуват назателни производства. Пред сайта и двете съдийки - Ченалова и Янева отказват коментар.

Днес на заседанието на ВСС председателят на ВАС Георги Колев бе попитан за "ало"-аферата.

"Няма как да коментирам разговор, без да коментирам дали той е реален, дали съществува, защото аз няма как да знам. Две жени си говорят помежду си... Извинете, мене ме намесват в разговори помежду си много пъти постоянно. Съжалявам, но това е ситуацията. Дали съм говорил с Янева някога? Естествено и ще продължавам да разговарям. Дали съм дал съвети? Не съм дал на никого", коментира Колев.

На въпрос дали е говорил конкретно по "Червей", той заяви, че в този ден няма никакъв спомен за какво е говорил с нея.

"Що се касае до това, дали съм търсил премиера - това е абсолютно несериозно", каза председателят на ВАС. Запитан и дали се е обаждал на Борисов по довод "Червей", той повтори, че е абсолютно невярно.

"Не мога да твърдя, че съм близък с него, но съм имал много срещи с него - за сградния фонд, за такива проблеми", каза Георги Колев.

На въпрос дали е лобирал пред ВСС за Янева, Колев отговори, че заседанието тогава е било публично и всички са могли да чуят неговото становище иѝ позиция. Колев напомни, че тогава е предложил тя да бъде отстранена като председател,  но не и като съдия.

"Защо точно сега се пуска този запис - 9 месеца по-късно, след предприемането на реформи във ВАС (има предвид оспорваната от мнозина трета колегия, чието създаване бе гласувано наскоро, б.р.)? Аз съм човекът, който изрази негативно отношение за промените в различни закони и в Конституцията. Проследете предложенията, които са направени между първо и второ четене на измененията в основния закон, от кой са направени и какво съдържат. Изводите оставям на вас."

Той определи публикциите и като "подозрителна синхронизация между множество издания, публикували записа".