Лидерът на БСП в София Калоян Паргов внесе жалбата за цялостно касиране на изборите за кмет на столицата и за общински съветници, съобщи пресцентърът на БСП.

Той пристигна в Общинската избирателна комисия (ОИК) на ул. "Московска" №33, където вече чакаше проф. Михаил Мирчев и точно в 12,30 часа жалбата беше внесена, разказва подробно съобщението от партийната централа.

Сега предстои ОИК в тридневен срок да препрати жалбата в Административния съд, който в 7-дневен срок трябва да насрочи открито заседание и до още 7 дни да се произнесе.

"Още след първия тур обявихме, че ще внесем жалба за цялостно касиране на изборите за кмет на София и за общински съветници. Основание за това ни дават близо 80% от протоколите, които са поправяни и преправяни в изборната нощ в ужаса на Арена "Армеец", коментира Паргов.

Той обясни, че в много от протоколите има поставени под изискуемия минимум подписи, които удостоверяват направените корекции в числата в тях.

Според него целта е била да може да се повтори 2011 година, когато някой с "чувалено мнозинство" е донесъл победата на управляващите.

"Хаосът и ужасът сега в Арена "Армеец", който беше създаден с нарочната лоша организация, беше с цел да бъдат манипулирани резултатите. Вотът на софиянци беше жестоко манипулиран! Демокрацията и демократичните устои са в упадък. Избирателната система е компрометирана. Това е видно и от ниската избирателна активност на балотажите. В неделя тя едвам достигна 20%. Някъде дори беше само 13%", каза още той.

Калоян Паргов обясни също, че причината да бъде внесена тази жалба е търсенето на справедливост.

"Ние приемаме загубата. Но в момента каквито и анализи да правим, ще бъдат фалшиви, защото ще са на базата на фалшиви резултати", каза той.

По неговите думи това е проблемът и той подкопава демокрацията.

Резултатите от изборите в София дадоха над 60% подкрепа за Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.

Вили Лилков (Реформаторски блок) е с 9,62%.

Михаил Мирчев (БСП) - 8,20%.

Георги Кадиев (Сердика) - 5,92%

Ангел Джамбазки (ВМРО) - 4,88%

Явор Нотев ("Атака") - 2,80%

В Общинския съвет БСП спечели 7 от общо 61 съветници.