България е завладяна от нова мания! Иде реч за кулинарна верига наречена Ватикански хляб или Хляба на Христос. Тя наподобява популярния спам "изпрати това писмо на седем приятели, за да ти се сбъдне най-съкровеното желание". Често подобни акции са изключително дразнещи, защото обикновено са придружени и със заплахата, че ако не изпълниш заръката, ще те сполетят беди и нещастия. 

При Ватиканския хляб няма такива. Въпреки че сам по себе си той също е суеверие. Каквито междувпрочем са мартеницата, кукерските празници и чисто автоматизираните - плюене в пазва и почукване на дърво.

Ватиканският хляб е тръгнал е от Италия като верига на Св. Антонио, но отдавна е напуснал пределите на Апенинския полуостров и в момента е истинска мания и у нас. Може да се направи през цялата година, но дните около и след Великден се смятат за най-подходящи за приготвянето му. 

Хората, които се включат във веригата правят съвсем истински хляб, тестото за който се предава от ръка на ръка.

Приготвянето на сладкиша (нещо средно между козунак и кекс) отнема точно една седмица, като се започва винаги от понеделник. Всеки ден се добавя по нещо - брашно, захар, мляко. И така до петък, когато сместа се разделя на четири части. Една остава у дома, а останалите три се раздават на приятели, които продължават веригата на Ватиканския кулинарен спам.

Цялата идея е, че всеки през когото е минало тестото, си пожелава желания, които иска да му се сбъднат. Затова се смята, че то е заредено със силна позитивна енергия. Смята се, че хлябът носи щастие и здраве на цялото семейство и сбъдва едно желание на онзи, които го изпече. 

Важна подробност във веригата е, че Ватиканският хляб се прави само веднъж в живота. И ако сте го направили не можете да вземете повторно тестото, ако то отново се върне при вас.