Новото оръжие на Америка е складирано в Тексас и Луизиана - в четири бивши солни галерии, на 1000 метра под земята. Там, в Мексиканския залив, се намират стратегическите нефтени запаси на страната. 700 милиона барела от суровината плават в подземните каверни. С това количество САЩ могат да покрият всичките си нужди от нефт за период от 35 дни, твърди в. “Ди Велт” в публикация под заглавие “Америка превръща нефта си в политическо оръжие”.

Този резерв можел да се накърни единствено при кризи, войни и природни бедствия, като това през 2005 г., когато ураганът “Катрина” опустоши много нефтени платформи.

“Суровият петрол е последно средство при беда, то е е мярка за защита. Сега обаче е възможно да се използва за нападение”, пише изданието.

Пропомня се, че Белият дом и Конгресът решиха част от този резерв да бъде продаден. САЩ възнамеряват постепенно да извадят на пазара 8 на сто от нефтения си запас. От 2018 г. ще се предлагат по 5 милиона барела годишно, от 2023 по 10 и повече милиона. Така през 2025 г. близо 60 милиона барела трябва да се превърнат в пари.

“Целта е да се стабилизира бюджетът, гласи официалното съобщение. Това едва ли е така. При сегашните котировки става дума за 3 милиарда долара, държавният дълг на САЩ възлиза на 18 трилиона долара. Решението явно има друга цел. Когато американците сигнализират, че започват да продават енергийните си резерви, то те изкуствено занижават цените на международните пазари и така отслабват всички онези държави, които живеят от добива на нефт – примерно Русия, Саудитска Арабия и Иран, противници на Америка. В света бушува война на суровините”, пише изданието.

Цената на нефта падна двойно

“От икономическа гледна точка стъпката на САЩ поражда съмнения. За година цената на нефта падна наполовина. В средата на 2014 г. един барел американски петрол струваше близо 100 долара, днес – по-малко от 50 дорала. Така потребителите могат изгодно да пълнят резервоарите на автомобилите си и да се отопляват. Това развитие съсипва бизнеса на енергийните концерни, в ущърб е на държавата”, пише “Ди Велт” и поставя въпроса: “Защо точно сега, когато цените са толкова ниски, Вашингтон оповестява планове за продажби от резерва си?”

Отговорът е: “Най-вероятно, защото тук не става въпрос за пари, а за политика. Потвърждение е и един друг елемент от бюджетния компромис – да се разхлаби спирачката пред бюджета за въоръжаване.”

Истината е, че САЩ планират през идните две години разходите за отбрана да нараснат с 50 милиарда долара, което пък ще даде тласък на оръжейната индустрия.

Според “Ди Велт” никак не бил случаен ръстът на котировките на  “Локхийд Мартин” и нему подобни, докато тези в енергийния сектор падали – знак, че нефтът се е превърнал в оръжие.

Особено засегната е Саудитска Арабия

“Саудитска Арабия е особено засегната от ниските котировки на петрола. Държавните финанси на кралството се топят като сняг под палещото слънце в пустинята. Според прогноза на рейтинговата агенция “Фич” държавният дефицит за тази година ще възлезе на 14 на сто от брутния вътрешен продукт. Още по-песимистична е прогнозата на конкурента на “Фич” – “Стандард & Пауърс" – 16 на сто. Обосновката е, че 80 на сто от приходите идват от нефта», посочва «Ди Велт».

Заради падащата цена на черното злато на сетовните пазари саудитците били принудени да продадат част от държавното съкровище. Така в бюджета били налети 100 милиарда долара.

Експерти дори съзирали сериозна заплаха за стабилността на Саудитска Арабия през идните години.

"Режимът сам си е виновен за положението на нефтения пазар. През миналата година саудитците добиха толкова много нефт, колкото никога досега. Други държави също увеличиха производството. Това е глобална битка. САЩ срещу Русия, САЩ срещу Иран, Саудитска Арабия срещу Иран, но преди всичко Саудитска Арабия срещу САЩ".

Не от вчера саудитците правят опит да съсипят американски нефтени фирми чрез дъмпинг при цените. Те наводняват нефтения пазар, като далеч надхвърлят определените от картела ОПЕК квоти за добив на нефт. Шейховете се вторачват в онези щатски предприятия, които добиват шистов нефт – вода, пясък и химикали се вкарват под голямо налягане в подземните недра. Метод, чрез който се стига до иначе недостъпни залежи, пише «Ди Велт».

Иран ще се превърне във важен доставчик

"Победният ход на Саудитска Арабия всява страх. Тази държава продължава да завишава добива на нефт, за да поддържа изкуствено ниски цени и да принуди съперника си Америка да се откаже от добива на шистов нефт. Стратегията може и да сработи, както показва най-новата статистика. Фирмите, добиващи шистов нефт, почти нямат печалба. Много по скъпо е да извличаш суровина от земните дълбини, отколкото да дълбаеш в пустинята. Ниски цени чрез свръхпроизводство – това е оръжието, с което участниците в нефтената война искат да отслабят противника. Преди саудитците намаляваха добива, когато цената на суровината падаше. Сега шейховете вече не се интересуват само от приходи, целта им е да създават трудности за американците, също и за иранците".

След слагане край на санкциите поради ядрената сделка сега Иран би могъл да се превърне в един от най-важните доставчици на нефт. Износът ще тръгне догодина. Моллите са в готовност. В пристанищата се намират две дузини танкери – натоварени и готови да поемат. В глобалната нефтена битка те биха се превърнали в следващото оръжие, заключава публикацията в «Ди Велт».