Реконструкцията на лифт „Тодорка“ в Националния парк „Пирин“, която предвижда подмяната на построения през 1986 г. 3-седалков лифт с 6-седалков, може да бъде извършена с изсичането на по-малко дървета от предвиденото. Това обяви екоминистерството днес.

Ведомството на Ивелина Василева не разреши на инвеститора „Маренго трейдинг“ ЕООД да изсече 88 дървета, както е предвидено в съгласувателното писмо от 04.08.2014 г., подписано от министъра на околната среда и водите в правителството на Пламен Орешарски Станислав Анастасов (ДПС).

Датата е само два дни преди идването на власт на служебния кабинет .

До спасяването на дърветата се е стигнало след като на 30 октомври 2015 г. междуведомствена работна група е извършила проверка на място и е установила, че могат да бъдат спасени 31 от дървета. Освен това инвеститорът се задължава да засади дръвчета в периферията на НП „Пирин“.

В работната група участвали представители на парка, МОСВ, Института за гората при БАН, Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. До създаването ѝ се стигна след като в ековедомството постъпиха резултатите от проверките на ДНСК, Окръжната прокуратура в Благоевград, Софийската градска прокуратура и Върховната административна прокуратура, според които реконструкцията на лифта не е в нарушение на законодателството.

Изчакването на резултатите от всички тези проверки беше поставено от МОСВ като условие преди ведомството да вземе решение дали да разреши отсичането на дървета в НП „Пирин“.

Задачата на междуведомствената група е била да извърши проверка на място и да определи дърветата, които могат да бъдат съхранени като същевременно се осигури безопасната експлоатация на съоръжението. Независимо, че претенциите на инвеститора, експертите са категорични, че е възможно да се осигури безопасна експлоатация на съоръжението с изсичането не на 88, а на 57 дървета.  

Инвеститорът се задължава при отсичането и транспортирането на дърветата да не уврежда оставащата дървесна растителност. Както и до 30 май 2016 г. да засади дръвчета в прилежащи на НП „Пирин“ терени. Обемът на предвидената за отнемане при почистването на просеката дървесина се изчислява на 31 кубични метра, което представлява 0,04% от годишния прираст на горските насаждения и 0,0004% от общия запас на горите в НП „Пирин“. Полученият дървен материал ще бъде използван за възстановяване на туристически пътеки и маршрути в парка. Както и за ремонт на подхода към най-старото живо дърво в България – Байкушевата мура, която е на възраст над 1300 г., уточняват от екоминистерството.