Индивидуалният изборен резултат на партията на Меглена Кунева ДБГ даде основание на членовете й да я обявят за формацията с най-голяма тежест в Реформаторския блок.

Движение "България на гражданите" е показала, че е най-голямата партия в Блока и е основният двигател на обединението вдясно, посочи пред ТВ7 един от заместниците на Кунева - депутатът Настимир Ананиев. И отчете, че ДБГ има най-много народни представители в парламента, а сега и най-много областни кметове и общински съветници в рамките на коалицията с ДСБ, СДС, БЗНС и НПСД.

Ананиев припомни и че кандидати, излъчени от формацията, на която е заместник-председател, са стигнали до балотаж в областни градове. Факт, реформаторите отбелязаха победи на втория тур в Плевен и в Добрич, където изместиха фаворита ГЕРБ в ожесточена битка. И Георг Спартански, и Йордан Йорданов бяха кандидати, излъчени от партията на Кунева.

Макар и преди вота Блокът да бе решил, че се явява единен, с една регистрация, т.е. изборните победи по места за една или друга от партиите в него да трябва да се брои за победа за цялата коалиция, отвътре нещата не изглеждат толкова "коалиционно". 

Причината е, че преди изборите в РБ се заговори за нуждата от консолидация и смяна на управленската формула. Реформаторите дадоха заявка, че трябва да преразгледат начина, по който управленските й структури взимат решения, защото сега на практика формацията се управлява от депутатите и министрите си. Индивидуалните изборни резултати може да доведат до това, че партия, представила се по-добре от останалите на вота, ще има повече властови претенции вътре в РБ.

Така например от ДСБ предлагаха паритетно разпределение на гласовете в един от управленските органи, докато от ДБГ искаха да е "на всекиму според заслуженото". Темата остана за след местния вот и сега се очаква да се изплува отново.