Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов в нощта на изборите размаха светлосиня карта на България с маниера на Клара Маринова от 1995 г., която показваше тогава червена карта. Цветанов онагледяваше къде ГЕРБ печели кметските места в областните градове.

Как изглежда обаче картата, оцветена според партията или коалицията, която е спечелила най-много гласове в общинския съвет. Доста по-шарена, но отново с доминиращия цвят на управляващата партия. Сметката показва, че от ГЕРБ са спечелили най-много гласове за общински съветници в 125 общини.

По този критерий ДПС е втора политическа сила с най-много проценти за общинските съвети в 48 места, БСП има 40 общини. Реформаторският блок е спечилил най-много гласове за общински съветници в 9 общини. АБВ има две общини (Невестино и Пордим), НФСБ-1 (Грамада), РЗС -2 (Сандански и Белоградчик), ВМРО- Карнобат и Златарица. Гълъбово е за БДЦ, Братя Даскалови - партия Социалдемократи, Белово за Народен съюз, Дългопол за "Глас народен". В още 32 общини в съветите с най-много гласове са местни коалиции, най-често сформирани около кмет с много мандати. Такива са Несебър, Пазарджик, Попово и т. н.

Трябва, разбира се, да се направи уговорката, че спечелени най-много проценти все още не гарантира на дадена политическа сила, че ще доминира в общинския съвет. Особено в случаите - както става на много места - когато в общинския съвет влизат 7-8 партии. Тогава управлението е въпрос на договорки и често на плаващи коалиции.

В Дългопол, например, място, където пробива "Глас народен" (там имат вече и кмет), партията на Светльо Витков взима 24,48%. Втора е местната коалиция "Всичко за долината", от която е била досегашната кметица Маринка Иванова, с 23,05%. Разликата е минимална. Трета е ДПС с 21,73%. В общинския съвет на Дългопол вземането на решения ще е въпрос на баланс.