За пръв път от 25 години ДПС загуби кметското място в Исперих, и то срещу независим кандидат, подкрепен от малка партия. Как става това, и то с разлика от 1000 гласа?

Победителят е Бейсим Руфад, независим, но подкрепен от партията "Обединена България", създадена и оглавена от председателката на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева през 2013 г. Тя разказа повече за победата и кампанията в ефира на Нова телевизия.

Според нея изненадата е само за хората извън Исперих:

"Ние нямахме възможност да дадем показност на нашата кампания, но тези, които имаха възможност да следят основно във Фейсбук, ние много ясно показахме всичко, което правихме там, и не беше голяма изненада."

Тя отбеляза, че кампанията е била много "последователна и прозрачна", и то основно през социалната мрежа, но успехът не бил само във Фейсбук като инструмент:

"И аз, и нашият кандидат-кмет, ходейки там, снимайки навсякъде, във всяко населено място, така направихме кампанията."

Изборите в Исперих на втори тур показаха завидна активност спрямо средната за страната - 13 048 избиратели, или 64,87% отидоха до урните във втората неделя от местния вот. Напрежението от битката в града е явно, местни хора пред Нова ТВ разказват, че между двата тура са били притискани да гласуват за ДПС и от работодателите си.

Раева отбеляза, че "Обединена България" печелят още 10 населени места и общо 45 общински съветници. Според нея това е заради уникалната им формула:

"Имайте предвид, че Обединена България реално обединява. Нашата победа в Исперих е реалното обединение на гражданите там, защото за нас гласуваха много и от българите в града. Точно това донесе победата на Бейсим Руфад."

Битката още не е завършила за "Обединена България" - в Димово губят едва с 9 гласа, "сблъсък между Давид и Голиат", описва го Раева - техният независим срещу кандидат на ГЕРБ. Заради малката разлика младата партия ще иска ръчно преброяване на гласовете.