За инцидент в неядрената част на АЕЦ Дул съобщава на уебсайта си всекидневникът "Либр Белжик". Запалил се е трансформатор в първи блок на централата, от което е последвали малка екплозия и пожар, пише изданието, позовавайки се на говорител на оператора на съоръжението "Електрабел".

Пожарът бързо е бил потушен и няма последствие за енергоснабдяването на страната, съобщава фирмата. Засегнатият реактор е изключен от мрежата от 15 февруари в съответствие със закон, който предвижда спирането му след 40 години експлоатация. В момента в Дул, недалече от Антверпен, работи един от общо четири реактора, който е с мощност от 1 000 мегавата.

През юни белгийското правителство реши да продължи експлоатацията на първи и втори реактор в Дул до 2025 година. За целта обаче трябват одобрението на парламента и подписване на нов договор с "Електрабел". Ако това не стане до края на този месец, двата блока ще бъдат окончателно затворени.

Белгия има общо седем ядрени реактора холандско производство, монтирани  през 70-те години на миналия век. Другите три от тях се намират във втората ѝ АЕЦ край Тианж, близо до Лиеж. От всички блокове в момента работят три. Втори реактор в Тианж и трети в Дул бяха спрени заради пукнатини открити при анализ на металните им корпуси. Първи и втори в Дул са с изтекъл срок на експлоатация.

На 5 август 2014 година четвърти блок на същата централа беше спрян, след като една от парните турбини прегря. Оказа се, че някой е отворил аварийна клапа и е източил 65 000 литра масло от турбината в подземен резервоар. Властите разследват случая. Една от версиите е саботаж, но до момента няма доказателства. След ремонт реакторът беше върнат в експлоатация и в момента е единственият работещ в централата.